Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

BBQ? Vlees marineren in bier is gezonder!

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

BBQ? Vlees marineren in bier is gezonder!

Barbecueën is heerlijk en gezellig, maar helaas niet altijd gezond. Gelukkig kun je de negatieve gezondheidseffecten van zwart verbrand vlees op de BBQ verminderen door het vlees te marineren in bier!

BBQ? Vlees marineren in bier is gezonder!

Vlees marineren in bier zorgt voor een lekkere smaak en het maakt het vlees heerlijk mals. Maar het is ook gezonder! Onderzoekers hebben aangetoond dat wanneer vlees gemarineerd wordt in donker bier er tijdens het grillen minder schadelijke stoffen ontstaan.

Schadelijke stoffen in aangebrand vlees

Polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) zijn een groep giftige stoffen die ontstaan als vlees op hoge temperatuur gebakken wordt en zeker als het aanbrandt op de barbecue. PAK’s komen ook voor in sigarettenrook en uitlaatgassen. Uit onderzoek is gebleken dat ze kankerverwekkend zijn.

Zwemmende spareribs

De wetenschappers hebben voor het onderzoek spareribs vier uur gemarineerd in gewone pils, alcoholvrije pils en in donkere ale. Daarna bakten ze het op een houtskoolgrill totdat het goed doorbakken was. Bij controle op de acht belangrijkste PAK's bleek dat de ribbetjes die in de ale hadden gezwommen, het minst verontreinigd waren. 

Het vlees dat gemarineerd was in pils bevatte 13% minder PAK’s, met het alcoholvrije bier was dat 25% en met het donkere bier zelfs tot 53%!

De beste biermarinade is dus op basis van stout of donkere ale. Het Ierse bier Guinness is hiervoor bijvoorbeeld erg geschikt.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Zie meer reacties

Zie minder reacties