Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Ale | Bovengistend speciaalbier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Ale bier

Ale is een biersoort die per definitie bovengistend is. De klassieke Ales worden van oorsprong vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland gebrouwen. De ingrediënten zijn hetzelfde als die van pils, maar het verschil zit hem in de gebruikte mouten en de gisting.

Ale Bier
Lowlander 4% Organic Blonde
Bollenstreek Ale

In Engelstalige landen worden alle bovengistende bieren tot Ale gerekend, uitgezonderd de Stouts en Porters. In het Oxford English Dictionary is te lezen: “any beer other than lager, stout, or porter”.

Ale is bier dat vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland gebrouwen wordt. De ingrediënten die bij het brouwproces van Ale worden gebruikt zijn nagenoeg hetzelfde als die van pils, maar het verschil zit met name in de vergisting en de moutsoorten die worden gebruikt. 

Bij Ale bier wordt namelijk naast de lichte mouten (die bij pils worden gebruikt) vaak ook een deel karamel- of geroosterde gerstemout toegevoegd. Hierdoor krijgt het bier zijn amber- of koperachtige kleur. Ale is bovengistend bier, hierin verschilt het dus ook van pils wat ondergistend bier is.

Oorspronkelijk kom Ale uit Groot Brittannië maar er zijn dusdanig veel verschillende types Ale dat deze ook overlap hebben met biersoorten die we in Nederland aanduiden. Zo is een gerstewijn ook een Ale, is een Amber bier een Ale en natuurlijk is de IPA ook een bepaalde soort Ale. 

Een aantal variaties op Ale bier zijn:

- Brown Ale
- Cream Ale
- Irish Red Ale
- Mild Ale
- Old Ale
Pale ale (onderverdeling in Classic Pale Ale, India Pale Ale en American Pale Ale)
- Strong Ale (English Old Ale, Scottish Ale)