Laatst bijgewerkt: 23-06-2025 / Toegevoegd: 05-07-2019
Veel festivalgangers kennen het gevoel: je drinkt de hele dag bier, maar wordt nauwelijks aangeschoten. Al jaren doen daarom verhalen de ronde dat festivalbier minder alcohol bevat of zelfs speciaal is gebrouwen voor evenementen. Maar klopt dat eigenlijk wel?
Onder bierliefhebbers en festivalgangers gaat al jaren het gerucht dat op festivals ander bier wordt geschonken dan in het café. Het zou wateriger smaken, minder alcohol bevatten of zelfs speciaal voor festivals gebrouwen worden. Maar klopt dat eigenlijk wel?
In 2017 namen studenten van de Technische Universiteit Eindhoven biermonsters af op meerdere festivals en lieten deze in een laboratorium analyseren. De uitkomst was helder: het bier dat werd getapt, kwam overeen met regulier pils en bevatte het verwachte alcoholpercentage. Er werd geen afwijking gevonden die duidde op aanlenging met water of op een speciaal festivalbrouwsel.
Ook biersommelier Rick Kempen gaf in een uitzending op 3FM aan dat ‘festivalbier’ niet bestaat. Volgens hem is het bier exact hetzelfde als het pils dat je in een café op het terras drinkt.
Een andere hardnekkige bewering is dat brouwerijen hun bier op festivals zouden aanlengen met water. Volgens toenmalig voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), is dit technisch lastig én onhygiënisch. Water toevoegen aan bier tijdens het tappen zou veel risico’s met zich meebrengen en vraagt om apparatuur die op festivals simpelweg niet beschikbaar is. Daarnaast is het wettelijk verboden om onder een bekende merknaam een ander product te verkopen dan je in de markt zet.
Ook onderzoek van NU.nl ondersteunt deze conclusie: er is geen bewijs dat festivalbier anders is dan normaal pils.
Veel mensen zweren dat bier op een festival anders smaakt – soms zelfs minder lekker. Dat gevoel is verklaarbaar en heeft alles te maken met context, presentatie en beleving:
Op festivals is het niet altijd mogelijk om bier op de ideale temperatuur te serveren. Koeling is lastiger, zeker bij drukte. Bier dat iets warmer of juist te koud wordt getapt, smaakt al gauw anders dan je gewend bent.
Tijdens een festival ben je vaak met andere dingen bezig: muziek, mensen, dansen, zon, sfeer. Bier drinken is dan geen rustmoment, maar een bijzaak. En onze hersenen koppelen smaakbeleving sterk aan onze omgeving. Dat biertje in de festivaldrukte zal dus anders binnenkomen dan hetzelfde bier op een rustig terras.
Voor brouwerijen is de merknaam heilig. Bier wordt op festivals meestal onder merknaam verkocht – denk aan grote namen als Heineken, Hertog Jan of Jupiler. Als zij op festivals een ander of slechter product zouden leveren, riskeren ze reputatieschade.
Consumenten herkennen afwijkingen snel, en negatieve ervaringen verspreiden zich razendsnel online. Voor brouwers is consistentie in smaak en kwaliteit daarom essentieel – ook, of juist, op grote evenementen.
Er is geen hard bewijs dat er ander bier wordt geschonken op festivals dan elders. Meerdere onderzoeken, experts en logische overwegingen wijzen erop dat festivalbier simpelweg regulier pils is, dat soms anders smaakt door omstandigheden. De mythe leeft voort, maar is feitelijk onjuist.