Wat is het verschil tussen de schrijfwijze bockbier en bokbier?

Bokbier of bockbier?

Weet je... Wat de juiste schrijfwijze van bokbier/bockbier is? En waar komt dit woord vandaan?


In de periode tussen oktober en februari (herfstbok) en maart tot en met juni (lentebok) wordt er veel bockbier gedronken. Het zijn seizoensbieren die op vaste tijden van het jaar verkocht mogen worden. Oorspronkelijk is bockbier een bier van lage gisting van rond de 6,5% alcohol, robijnrood van kleur en met een moutige en wat karamelachtige smaak. Tegenwoordig wordt daar niet meer streng op gelet en is alles mogelijk. De enige eis die aan bockbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft.

Is het bokbier of bockbier?

Als er over bockbier gesproken wordt zie je twee verschillende schrijfwijzen: bokbier en bockbier. Beide schrijfwijzen worden in Nederland gebruikt. Van oorsprong is de term bockbier juist, maar veel merken gebruiken de term bokbier, zoals bijvoorbeeld Alfa Bokbier.

Geschiedenis van bockbier

De naam bockbier is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw in Beieren (Duitsland). Het bier zou een verbastering zijn van Einbecker Bier. Einbeck was in de Middeleeuwen een beroemde bierstad in Nedersaksen.

"Einbecker Bier" werd op z'n Beiers als "Ainpöckisch Bier" uitgesproken, verkort "Ainpöck" en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om "Ein Bock".

Met een bok heeft de naam dus niets te maken, hoewel tegenwoordig op vele etiketten wel een bok wordt afgebeeld.

Fabels omtrent bockbier

Er zijn veel fabels te vinden over de oorsprong en naamgeving van bockbier. Het zou te maken hebben met de Germaanse god Donar die op een bokkenwagen langs de hemel rijdt of met het sterrenbeeld steenbok.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!

Reclame van Palm Spéciale

Ouderavond
Met deze reclame trapt Palm haar campagne 'Tijd voor iets ambers' af. Tijdens deze ouderavond à la Palm is het puur genieten! Ze drinken een amber biertje!

Meer reclames van Palm Spéciale