Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Lentebock | Bokbier voor in de lente

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Lentebok bier

Lentebok is een licht gekleurd bokbier, dat in het voorjaar op de markt gebracht wordt. Het heeft een moutige, karamelachtige smaak van 6.5% alcohol.

Drie lentebock bieren
Bird Brewery Nog eendje Header
Meivis bier in glas

Lentebok is een licht gekleurd bokbier, dat in het voorjaar op de markt gebracht wordt: het mag alleen in de periode tussen 21 maart en 21 juni verkocht worden. Er zijn ook andere benamingen, zoals Meibok, Voorjaarsbok en Paasbok.

Een bokbier is een van oorsprong Duitse bier, met een moutige, karamelachtige smaak van 6,5% alcohol dat van oorsprong middels ondergisting gebrouwen wordt. Ondergisting vindt plaats bij lage temperaturen, tussen de 4 en de 12 graden Celsius. Tegenwoordig worden deze regels niet meer zo streng gehanteerd. De enige eis die in de bierverordening aan bokbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft (15,5 gewichtsprocenten van de wort moet bestaan uit opgeloste stoffen: suikers). Er zijn tegenwoordig zwaardere bokbieren met meer dan 6,5% alcohol en met verschillende grondstoffen.

De tegenhanger van de Lentebok is de Herfstbok. De Herfstbok wordt, in tegenstelling tot de Lentebok, alleen in de herfst verkocht en is een bokbier met een donkere kleur. Herfstbok bevat vaak net iets meer alcohol. Ook zijn ze wat zoeter, hebben geuren als karamel en specerijen als kenmerken. Gemoute gerst en speciale hopsoorten, of extra hop, zorgen voor balans. De kleur varieert van rood tot donkerbruin.

Cookie instellingen