Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Dag van de IPA | Drink een India Pale Ale

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Dag van de IPA

World IPA Day wordt iedere eerste donderdag van augustus gevierd. De feestdag ontstond in de VS als National IPA Day, maar de hele wereld viert het feestje graag mee.

Drie IPA bieren op een rij met een hopplant erachter
Lagunitas IPA flesje
Jopen Mooie Nel flesje

World IPA Day

Op de eerste donderdag van augustus sluit je je aan bij bierliefhebbers, brouwerijen en bars van over de hele wereld en vier je IPA Day! Een gezamenlijke toost op een van de meest iconische bierstijlen: India Pale Ale.

National IPA Day werd voor het eerst gevierd in 2011 in de Verenigde Staten. De dag kan inmiddels worden gezien als een wereldwijde viering van ambachtelijk bier en wordt ook wel World IPA Day genoemd. Op deze dag komen liefhebbers van ambachtelijk bier, bloggers en brouwers over de hele wereld samen om het bier te vieren. IPA Day was in eerste instantie bedoeld als een feestje op social media, maar is uitgegroeid tot een wereldwijd feest met honderden IPA-thema-evenementen en feesten over de hele wereld.

IPA Day komt niet uit de koker van een bedrijf als marketingstunt en het is ook niet bedoeld om een ??bepaald biermerk uit te lichten. IPA Day is een gelegenheid voor alle brouwerijen, bloggers, bedrijven en bierliefhebbers om hun liefde voor ambachtelijk bier te delen. Het is een kans voor de hele ambachtelijke biercultuur om hun krachten te bundelen en ambachtelijk bier op een voetstuk te plaatsen.

Waarom de IPA vieren?

IPA glazen Deze illustere bierstijl vertegenwoordigt het hoogtepunt van de Amerikaanse brouwinnovatie met zijn brede spectrum van merken, subcategorieën en regionale smaakvariaties (denk aan NEIPA, Westcoast IPA etc). Daarmee is de India Pale Ale de perfecte bierstijl om de kracht en diversiteit van de craftbeer cultuur te laten zien. Bekijk de verschillende IPA stijlen.

Lees ook

Het doel is ieder jaar om de dag van de IPA nog meer viraal te laten gaan. Je kunt eenvoudig deelnemen aan deze feestdag. De enige vereisten zijn waardering voor geweldig ambachtelijk bier en de bereidheid om jouw liefde ervoor te verspreiden. Iedereen kan meedoen door te genieten van een IPA met vrienden en/of online de hashtag #IPAday te gebruiken om de wereld te laten zien dat ambachtelijk bier meer is dan een trend.

Ontstaan van de India Pale Ale

Vanaf de 17e eeuw had Engeland veel overzeese kolonies. Burgers werden toen met behulp van schepen naar de andere kant van de wereld gebracht. Een schip naar India was bijna vijf maanden onderweg en dit was te lang om het bier goed te houden. De Engelse brouwers bedachten toen om meer hop aan het bier toe te voegen (hop werkt als conserveringsmiddel) en het alcoholgehalte te verhogen. Het exportbier was hierdoor bitterder. 

Dat bittere, schuimige, beter houdbare bier werd een succes. Aan het eind van de Middeleeuwen was er bijna geen bier meer te vinden zonder hop. Maar pas rond 1790 werd er, in Engeland, aan pale ale extra hop toegevoegd, ná het koken. Dat is dry hopping, en het geeft geen bitterheid maar wel ‘hoparoma’. Dat aroma bestaat uit complexe plantenstoffen, die naar tropisch fruit kunnen smaken, maar ook naar specerijen of bloemen. Toevoegen moet na het koken, want bij verhitting vervliegen de aroma’s.

Die fruitsmaak die je terugvindt in de IPA’s is waarschijnlijk het meest kenmerkende van het bier. De sterke tropische aroma’s van de moderne IPA zijn in de afgelopen decennia in de hop gekweekt, waardoor IPA-brouwers uitgesproken smaken kunnen creëren. 

Wat is jouw favoriete IPA bier? 

Cookie instellingen