Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

IPA varianten | Soorten India Pale Ale bier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

IPA Variaties

Veel bierliefhebbers hebben wel eens een India Pale Ale gedronken. Wist je dat er binnen de stijl IPA nog weer een heleboel onderverdelingen zijn? Bekijk de verschillende IPA varianten!

Proosten met bier
Nederlandse IPAs met hoppellets ervoor
IPA bieren

Ontstaan van de IPA

Vanaf de 17e eeuw had Engeland veel overzeese kolonies. Burgers werden toen met behulp van schepen naar de andere kant van de wereld gebracht. Een schip naar India was bijna vijf maanden onderweg en dit was te lang om het bier goed te houden. De Engelse brouwers bedachten toen om meer hop aan het bier toe te voegen (hop werkt als conserveringsmiddel) en het alcoholgehalte te verhogen. Het exportbier was hierdoor bitterder. Zo werd de India Pale Ale geboren. 

Wist dat de IPA jaarlijks in het zonnetje wordt gezet tijdens de World IPA Day?

Lees meer over het ontstaan van de India Pale Ale. Binnen de bierstijl IPA zijn een heleboel onderverdelingen te maken. Iedere stijl heeft zijn eigen kenmerken. Hieronder staan de verschillende soorten IPA en hun kenmerken, wat is jouw favoriete stijl?

English Style IPA

Meantime London IPA Traditionele Engelse IPA's (tussen de 5% en 7% ABV) hebben een diepe gouden/amberkleur en staan bekend als zeer goed in balans. Deze bieren hebben een sterk moutig karakter met smaken van toffee, biscuit en karamel. Deze tonen ontstaan door de traditionele Engelse mouten die worden gebruikt om ze te brouwen. Engelse IPA's worden gefermenteerd met Engels biergist dat verschillende fruitige esters voortbrengt.

De hop die in Engelse IPA wordt gebruikt zorgt voor een specifieke kruidigheid die balans brengt met de zoetigheid die wordt veroorzaakt door de mout. Deze hop bevat weinig alfazuren (die zorgen voor de bitterheid), maar zijn juist zeer aromatisch. Traditioneel werden Engelse hopsoorten zoals East Kent Golding gebruikt, maar tegenwoordig zijn vergelijkbare Europese variëteiten ook gebruikelijk.

West Coast IPA

Westcoast IPA's staan bekend om de grote hoeveelheid hop die is toegevoegd tijdens het brouwproces. Eind jaren '80 begonnen de baanbrekende brouwers aan de Amerikaanse westkust te experimenteren met de C hops (o.a. Cascade, Citra, Chinook en Centennial). Deze nieuwe hopsoorten hadden complexere smaken en unieke aroma's. Deze hoppen werden ingezet om uitgesproken hoppige bieren te brouwen die genadeloos bitter waren. 

Een dominant kenmerk van hop is de bitterheid, waardoor Westcoast India Pale Ales over het algemeen bekend staan om hun bitterheid en hoge IBU van boven de 60. Verder hebben Westcoast IPA's veel aromatische kenmerken, waardoor het bij het proeven belangrijk is om goed te ruiken om zo het bier optimaal te kunnen proeven. 

East Coast IPA

De Eastcoast IPA is een goed gebalanceerde IPA met vaak een zoetige moutsmaak en explosies van citrus en fruitige hop aroma's. Het bier wordt afgesloten met een licht bittere afdronk. Deze verschillende kenmerken van de Eastcoast IPA zijn mede veroorzaakt door Europese (en dan vooral Engelse) invloeden. 

Zoals de naam al suggereert is dit bier ontstaan aan de Amerikaanse oostkust. Rond het nieuwe millennium evolueerden IPA bieren enorm snel en de nieuwste rage werd door de Amerikaanse East Coast brouwers gebrouwen. De bitter-hoppigheid die ontstaat door de vele hop wordt in deze stijl gebalanceerd met de zoete moutigheid. Deze bieren hebben onweerstaanbare fruitige aroma's en zijn zachter van smaak dan de Westcoast varianten die veel bitterder afsluiten. 

NEIPA (New England IPA)

De New England IPA wordt ook wel NEIPA of Hazy IPA genoemd. Hazy betekent troebel en deze bieren zijn enorm fruitig en zacht van smaak met heel weinig bitterheid. Deze variant van IPA bier legt veel minder nadruk op de hopbitterheid waar veel IPA bieren juist om bekendstaan. De NEIPA heeft een licht bittere afdronk en kenmerkt zich juist door een zachte smaak. Deze variant van het IPA bier legt de nadruk op fruitige hoparoma's die aan tropisch vruchtensap kunnen doen denken.

Heady Topper van The Alchemist wordt gezien als de allereerste NEIPA. Dit bier werd voor het eerst gebrouwen in 2003. Het was de eerste 'Hazy' IPA en was niet direct een succes, men wilde een IPA die helder was. Uiteindelijk werd het bier in de harten van bierliefhebbers en brouwers gesloten en is Heady Topper de grondlegger van de New England IPA. New England is de regio waar de bieren in eerste instantie werden ontwikkeld. The Alchemist brouwerij bevindt zich in Stowe, een plaatsje in de Amerikaanse staat Vermont, dat deel uitmaakt van de regio New England in de VS. 

Heady Topper NEIPA en de Alchemist Brewery

Lees ook

Pas sinds ongeveer 2015 heeft de gehele stijl New England IPA een enorme vlucht genomen en is het een geliefde biersoort in de speciaalbiergemeenschap geworden. 

Session IPA

Session IPA van Oedipus Deze variant heeft een lager alcoholpercentage, vaak tussen de 2,5% en 4,5% ABV. Het is de kunst voor de brouwer om ondanks het lage alcoholpercentage toch een bier met een mooie volle smaak te brouwen. Er zijn 'sessions' die slechts 3,5% alcohol bevatten en tegelijkertijd een geweldige geur- en smaaksensatie hebben, bijvoorbeeld de Session IPA van Brouwerij Kees.

Black IPA

De Black IPA is een donkere versie van de IPA. Deze bierstijl wordt ook wel de Cascadian Dark Ale genoemd. Door de geroosterde mout heeft deze variant van de India Pale Ale een zwarte kleur. Het karakteristieke aroma van de IPA is ook in deze variant zeer aanwezig, wat wordt aangevuld met geroosterde tonen van de mout.

DIPA

De DIPA (Double IPA) of Imperial IPA is een sterke en hoppige versie van de India Pale Ale. Deze IPA heeft een hoog gehalte aan mout en hop. Door deze ingrediënten heeft een DIPA een hoog alcoholpercentage tussen de 8 - 12%. De bitterheidsgraad van de variant is boven de 60 IBU. Naast de DIPA zie je soms zelfs een bier met de naam Triple IPA voorbij komen.

Triple IPA's zijn meestal nog hoppiger en bevatten een hoger ABV% dan een dubbele IPA, maar de stijl wordt door verschillende brouwers als 'discutabel' beschouwd.

White IPA

White IPA's zijn over het algemeen nevelige of heldere, goud-kleurige bieren die een mix zijn van een American India Pale Ale en een traditioneel Belgisch witbier. White IPA's bevatten de moutige en kruidige aroma's van Belgische witbieren en de citrusachtige, harsachtige hop karakters van een American IPA. Deze White IPA's zijn vaak beschikbaar in de zomer.

Brut IPA

De Brut IPA is een unieke bierstijl, een champagne bier. De Brut IPA werd voor het eerst gebrouwen in San Francisco in 2017 en verovert sindsdien de wereld. Bij de Brut IPA wordt de droogheid veroorzaakt door de champagnegist gecombineerd met de hoppigheid van een IPA.

Het bier wordt zo droog door het gebruik van het amylase enzym, dat in staat is om complexe suikers af te breken, die normaalgesproken aan fermentatie ontsnappen (en het bier in dat geval zoeter houden). 

Milkshake IPA

Lowlander Tompouce Milkshake IPA De Milkshake IPA dankt zijn naam aan de toevoeging van lactose aan het bier. Deze lactose zorgt voor een soepele, romige body en restzoetheid. Aangezien lactose onvergistbaar is door de biergist, blijven er veel suikers over waardoor het bier zoeter en ronder van smaak is. De bitterheid bij de afdronk is bij een Milkshake IPA nauwelijks aanwezig. Deze IPA kenmerkt zich juist door een zoetige hoppigheid en een fluweelzacht mondgevoel. 

Cold IPA

Een Cold IPA is een IPA die wordt gefermenteerd bij lagere temperaturen dan normaal wordt gedaan voor een Ale. Om een IPA bij koudere temperaturen te vergisten, gebruiken brouwers vaak een lagergist of een combinatie van een Lager en een Ale gist. Een Cold IPA zou een hop-forward ale moeten zijn met kenmerken die gebruikelijk zijn in een IPA, maar een bier dat uiteindelijk crisper, cleaner en super makkelijk doordrinkbaar is. 

Tussen 2017 en 2018 pionierde Wayfinder brouwmeester Kevin Davey uit Portland, Oregon met de Cold IPA. Met Relapse IPA maakte Davey een West Coast IPA met Amerikaanse hop, maar dan droger en cleaner dan een typische IPA. Davey heeft Cold IPA's ontworpen om de West Coast IPA te verbeteren. Alles, van de graanstort tot de hop, tot de dry-hopping-techniek tot de giststam, is ontwikkeld om de hop 100% uit te lichten.

Verschillende soorten IPA

Meer weetjes over bier? Onbreekt er een IPA stijl die zeker niet mag ontbreken? Laat het weten in de comments. 

Cookie instellingen