Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

IPA varianten | Session IPA, DIPA of Black IPA

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

IPA Variaties

Veel bierliefhebbers hebben wel eens een India Pale Ale gedronken. Wist je dat er variaties zijn van de India Pale Ale? Bekijk de verschillende IPA varianten!

Weetje over IPA Variaties

Ontstaan van de IPA

Vanaf de 17e eeuw had Engeland veel overzeese kolonies. Burgers werden toen met behulp van schepen naar de andere kant van de wereld gebracht. Een schip naar India was bijna vijf maanden onderweg en dit was te lang om het bier goed te houden. De Engelse brouwers bedachten toen om meer hop aan het bier toe te voegen (hop werkt als conserveringsmiddel) en het alcoholgehalte te verhogen. Het exportbier was hierdoor bitterder. Zo werd de India Pale Ale geboren.

Session IPA

Deze variant heeft een laag alcoholpercentage. Echter heeft deze variatie een mooie volle smaak. Er zijn 'sessions' die slechts 2,5% alcohol bevatten en tegelijkertijd een geur- en smaaksensatie hebben, bijvoorbeeld de Session IPA van Brouwerij Kees.

Black IPA

De Black IPA is een donkere versie van de IPA. Dit wordt ook wel de Cascadian Dark Ale genoemd. Door het geroosterde mout heeft deze variant van de IPA een zwarte kleur. Het karakteristieke aroma van de IPA is ook in deze variant zeer aanwezig.

Eastcoast IPA

De Eastcoast IPA is een goed gebalanceerde IPA en bevat vaak een zoetige mout smaak met explosies van citrus en fruitige hop aroma's, wat wordt afgesloten met een licht bittere afdronk. Deze verschillende karakters in de Eastcoast IPA komen door verschillende invloeden vanuit Europa.

Westcoast IPA

Westcoasts IPA's staan bekend om de grote hoeveelheid hop die is toegevoegd tijdens het brouwproces. Een dominant kenmerk van hop is de bitterheid, waardoor Westcoast IPA's over het algemeen bekend staan om hun bitterheid. Verder hebben Westcoast IPA's veel aromatische kenmerken, waardoor het bij het proeven belangrijk is om goed te ruiken om zo het bier optimaal te proeven. 

New England IPA

Deze variant van IPA bier legt veel minder nadruk op de hopbitterheid waar veel IPA bieren juist om bekendstaan. De NEIPA heeft een licht bittere afdronk. Deze variant legt juist de nadruk op fruitige hoparoma's die aan tropisch vruchtensap kunnen doen denken. 

Lees ook

DIPA

De DIPA (Double IPA) of Imperial IPA is een sterke en hoppige versie van de India Pale Ale. Deze IPA heeft een hoog gehalte aan mout en hop. Door deze ingrediënten heeft DIPA een hoog alcoholpercentage tussen de 8 - 12%. De bitterheidsgraad van de variant is boven de 60 IBU.

White IPA

White IPA's zijn over het algemeen nevelige of heldere, goud-kleurige bieren die een mix zijn van een American India Pale Ale en een traditioneel Belgisch witbier. White IPA's bevatten de moutige en kruidige aroma's van Belgische witbieren en de citrusachtige, harsachtige hop karakters van een American IPA. Deze White IPA's zijn vaak beschikbaar in de zomer.

Brut IPA

De Brut IPA is een unieke bierstijl, een champagne bier. De Brut IPA werd voor het eerst gebrouwen in San Fransisco in 2017 en verovert sindsdien de wereld. Bij de Brut IPA wordt de droogheid van de champagne gecombineerd met de hoppigheid van een IPA.

Het bier wordt zo droog door het gebruik van het amylase enzym, dat in staat is om complexe suikers af te breken, die normaalgesproken aan fermentatie ontsnappen (en het bier in dat geval zoeter houden). 

Verschillende soorten IPA

Meer weetjes

Meer bier op Biernet.nl