Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

India Pale Ale | IPA | speciaalbier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

India Pale Ale bier

India Pale Ale (IPA) is een bierstijl binnen de categorie Pale Ale. IPA speciaalbier onderscheidt zich door het fruitige, bloemige aroma en de bittere smaak.

Drie India pale ale bieren
White Dog sandcastles and shades bier
Two Chefs Raving Granny

India Pale Ale (IPA) is een bierstijl binnen de categorie Pale Ale. Wist je trouwens dat er verschillende varianten van de India Pale Ale bestaan?

Ontstaan van de IPA

Vanaf de 17e eeuw had Engeland veel overzeese kolonies. Burgers werden toen met behulp van schepen naar de andere kant van de wereld gebracht. Een schip naar India was bijna vijf maanden onderweg en dit was te lang om het bier goed te houden. De Engelse brouwers bedachten toen om meer hop aan het bier toe te voegen (hop werkt als conserveringsmiddel) en het alcoholgehalte te verhogen. Het exportbier was hierdoor bitterder. 

Dat bittere, schuimige, beter houdbare bier werd een succes. Aan het eind van de Middeleeuwen was er bijna geen bier meer te vinden zonder hop. Maar pas rond 1790 werd er, in Engeland, aan pale ale extra hop toegevoegd, ná het koken. Dat is dry hopping, en het geeft geen bitterheid maar wel ‘hoparoma’. Dat aroma bestaat uit complexe plantenstoffen, die naar tropisch fruit kunnen ruiken, maar ook naar specerijen of bloemen. Toevoegen moet na het koken, want bij verhitting vervliegen de aroma’s.

Die geur van fruit die je terugvindt in de IPA’s is samen met de bittere nasmaak waarschijnlijk het meest kenmerkende van het bier. De sterke tropische aroma’s van de moderne IPA zijn in de afgelopen decennia in de hop gekweekt, waardoor IPA-brouwers uitgesproken smaken kunnen creëren. Binnen de bierstijl IPA zijn er nog veel verschillende India Pale Ales te onderscheiden, bijvoorbeeld een New England IPA of een Black IPA. 

Beerwulf.com heeft een uitgebreide selectie aan IPA's. Bekijk het aanbod en laat jouw favoriete India Pale Ales thuisbezorgen. 

Cookie instellingen