Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Damp January, wat is dat? | 'Dry January' alternatief

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Damp January, wat is dat?

Damp January is een alternatief voor 'Dry January', maar wat is nou eigenlijk het verschil? Voor sommigen is alcoholonthouding te lastig en dan is Damp January een uitkomst. Leer meer over deze milde vorm van IkPas, waarbij je wel af en toe een biertje mag nuttigen.

Corona-bier-in-een-bak
Grote-hoeveelheid-bierkratten
Kroeg-met-diverse-bieren-op-de-tap

Goede voornemens in januari

Januari is voor velen een maand om weer met een schone lei te beginnen. In de decembermaand zijn er een heleboel feestjes geweest en is er veel alcohol genuttigd. Om je lichaam te resetten is in 2013 'Dry January' bedacht, waarbij je de hele maand helemaal geen alcohol drinkt. 

Een alternatief voor deze gezondheidschallenge heet Damp January. Dit is een perfect alternatief voor mensen die minder willen drinken, maar toch een uitzondering willen maken bij bepaalde gelegenheden.

Waarom Damp January?

Bieren in de kou Het idee van Damp January is om bewuster met je alcoholconsumptie om te gaan. Heb je het gevoel dat je eens bewust met je alcoholinname bezig wilt zijn, maar vind je geheelonthouding te ver gaan? Dan zou Damp January een mooi alternatief zijn.

Exacte regels voor Damp January zijn er niet echt, je zou er voor kunnen kiezen om alleen in het weekend te drinken, of jezelf te beperken tot één drankje per week. Stel wel een meetbare regel in als je begint aan deze challenge en deel deze regel met je vrienden en/of familie. Dus 'minder drinken' is geen meetbaar doel. Anderen weten dan niet of je goed gaat met je challenge en zij kunnen je er juist doorheen slepen als je het even moeilijk hebt. 

Voorbeelden van doelen die je kunt stellen, afhankelijk van je normale alcoholconsumptie: 

- 'Ik drink dagelijks maximaal twee glazen
- 'Ik drink maximaal twee alcoholhoudende dranken per week'
- 'Ik wissel ieder alcoholhoudend bier af met een alcoholvrij bier'
- 'Ik drink alleen nog op vrijdag t/m zondag en dan maximaal twee glazen per dag
- 'Ik drink alleen nog op feesten en partijen en dan maximaal drie glazen per dag

Waarom kiezen voor Damp January?

Het uiteindelijke doel is om bewuster te worden van je alcoholconsumptie en mogelijk gezondere drinkgewoonten te ontwikkelen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen juist voor Damp January kiezen in plaats van Dry January. 

1. Minder intimiderend

Damp January geeft je de vrijheid om tijdens bepaalde gelegenheden toch een biertje mét alcohol te drinken. Om deze reden is een deelname aan Damp January minder intimiderend dan om Dry January (geheelonthouding) te proberen. 

De gedachte aan een hele maand zonder alcohol kan ontmoedigend zijn, vooral voor degenen die gewend zijn regelmatig te drinken. Damp January biedt een flexibeler alternatief dat nog steeds helpt om bewuster te worden van je alcoholconsumptie.

Lees ook

2. Realistischer

Ten tweede kan Damp January realistischer zijn voor sommigen. Ook in januari zijn er vaak feesten en evenementen waarbij alcohol wordt gedronken, denk bijvoorbeeld aan de Nieuwjaarsborrels. Damp January maakt het mogelijk om deel te nemen aan deze evenementen zonder druk te voelen om helemaal geen alcohol te nuttigen.

3. Eerste stap bewustwording

Ten slotte kan Damp January een nuttige eerste stap zijn naar gezondere drinkgewoonten, waardoor mensen de kans krijgen om hun relatie met alcohol te heroverwegen zonder de druk van volledige onthouding.

Voordelen

Heineken 0.0 met winterse achtergrond Damp January kan mensen helpen om bewuster te worden van hun alcoholconsumptie. Het biedt een kans om na te denken over drinkgewoonten en om te bepalen of je nog steeds controle hebt over je gedrag of dat je omgeving je gedrag bepaalt.

Door het verminderen van je alcoholinname kunnen er gezondheidsvoordelen optreden, zoals gewichtsvermindering, lagere bloeddruk, betere slaap en geheugen, meer energie, verbeterde immuniteit en verminderd risico op ziekten zoals kanker, beroerte en leverziekte.

Heeft Damp January zin?

Het kan moeilijk zijn om te minderen met drinken, vooral tijdens sociale gelegenheden. Het is vaak gemakkelijker om helemaal niet te drinken dan om van drie naar twee drankjes te gaan.

Wat ‘minder drinken’ precies betekent, kan voor iedereen anders zijn. Volgens experts is de helft van je normale alcoholgebruik een goede richtlijn, maar het is beter om nog minder te nemen. Aangezien het iedereen vrij laat om toch alcohol te nuttigen zijn de meningen over het nut van ‘Damp January’ verdeeld. Bij Dry January is het heel duidelijk dat je helemaal niet drinkt... 

De gezondheidseffecten zijn daarnaast niet duidelijk te meten als iemand niet volledig stopt met het drinken van alcohol. Met “Dry January” zijn de effecten op je lichaam duidelijker te herleiden naar je alcoholconsumptie. Op die manier kun je de voordelen afwegen beslissen of je ermee doorgaat of niet.

Verbod leidt tot verlangen

Dames proosten met speciaalbier Een voorbeeld waarbij Damp January juist een betere strategie lijkt dan totale onthouding vinden we in de wetenschap. Veel onderzoeken door de jaren heen hebben aangetoond dat mensen die een dieet volgen en voedselgroepen proberen te elimineren, uiteindelijk juist enorm naar dat voedsel gaan verlangen en er zelfs te veel van gaan eten. Hoewel er geen vergelijkbaar onderzoek naar alcohol bestaat, kun je je voorstellen dat hetzelfde geldt voor drank. 

In dat geval zou Damp January dus een betere strategie zijn om bewuster met alcohol om te gaan. 

Heb jij wel eens deelgenomen aan Dry- of Damp January? Deel je ervaringen in de comments.

Cookie instellingen