Drinkende chimps verklaren mogelijk waarom wij van alcohol houden

Drinkende chimps verklaren mogelijk waarom wij van alcohol houden

Niet alleen mensen, maar ook chimpansees blijken te houden van een goed glas alcohol. Nou ja, glas: in Afrika drinken apen liters palmwijn uit een blad. Het is mogelijk een doorbraak in de 'dronken aap-theorie'.


Hoog in de bomen van de regio Bossou, in Guinee, slaan lokale bewoners sap van de raffia palmboom op in grote houten dozen. Het sap fermenteert en dat resulteert in een goedje met een alcoholpercentage van bijna 7 procent, gelijk aan een zwaar biertje. Maar niet alleen mensen vinden de drank lekker, ook de snuggere chimpansees, die qua DNA het meest lijken op de mens, weten er wel raad mee.

Royal Science

Onderzoekers schreven in The Royal Science dat in de daguren, als de bewoners zich niet in de bomen wagen, ook apen zich in de kruinen tegoed deden aan de alcohol. En niet een klein beetje: sommige apen laafden zich aan een liter palmwijn. Een van de apen kwam veertien keer terug om van de drank te genieten. Dit is waarschijnlijk de eerste gedocumenteerde alcoholverslaafde onder de chimpansees. 

Bacchanaal

De onderzoekers bestudeerden de apen tot 2012. Ze constateerden 51 'dranksessies', waarvan twintig met dertien volwassen apen of meer. Een aap die tijdens een sessie veel drank tot zich nam, kon het volgende evenement ook weer vrolijk meedrinken, aldus de onderzoekers.

Na het bacchanaal gedroegen de apen zich behoorlijk dronken. Ook vielen verschillende dieren kort na de dranksessie in slaap. 

Om aan hun drank te komen gebruikten de apen een palmblad, dat ze van een boom in de buurt trokken. Eerst kauwden ze het blaadje zacht, waarna ze het als een spons gebruikten. Ook vouwden ze het blad als een trechter, om zo de drank in de mond te laten glijden.

De studie geeft nieuwe grond aan dronken aap-theorie,  de gedachten dat we hebben leren drinken van de primaten waarvan we, net als de mensapen, afstammen. Mogelijk dronken ook onze voorouders sap van gegiste vruchten en wenden wij zo aan alcohol.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!

Reclame van Bud light

Bud Light Super Bowl 2018
Budweiser heeft tijdens de Super Bowl 2018 een commercial voor Bud Light geïntroduceerd. De commercial speelt zich af in de middeleeuwen en gaat over de Bud Knight.

Meer reclames van Bud light