Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Het verschil tussen Lambiek en Geuze

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Het verschil tussen Lambiek en Geuze

Het grootste verschil tussen Geuze en Lambiek is dat Lambiek wordt gebrouwen en Geuze wordt gestoken! Lambiek wordt gebruikt als grondstof voor Geuze.

Foto van verschil tussen Lambiek en Geuze

Verschil Geuze en Lambiek bieren

Het grootste verschil tussen Geuze en Lambiek is dat Lambiek wordt gebrouwen en Geuze wordt gestoken. Bij het steken van geuze wordt lambiek als grondstof gebruikt.

Oftewel:
De gisting van Lambiek: spontane gisting
De gisting van geuze: hergisting op fles.

Lambiek

Lambiek bier is een streekbier en komt uit de Zennevallei. Het grootste kenmerk van dit bier, is dat het door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht ontstaat. Het wordt gebrouwen met gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop. De gisting vindt plaats in eikenhouten vaten.

Lambiek is een koolzuurarm bier, met een zeer zurige smaak. Wél is het een goede dorstlesser, vooral tijdens de warmere maanden.

Lambiek bier kan zeker puur van het vat worden gedronken. Het is wél zo dat lambiek bier dient als grondstof voor Geuze (maar ook voor kriekenlambiek of faro).

Lees ook

Geuze

Geuze bierGeuze bieren worden dus gestoken. Ook wordt oude Geuze niet gefilterd, gezoet of gepasteuriseerd, in tegenstelling tot de meeste andere bieren.

Omdat de wilde gisten in de fles jarenlang door blijven werken, totdat alle restsuikers zijn omgezet in alcohol en koolzuurgas, is Geuze een uitstekend bewaarbier.

Geuze bieren ontstaan uit een mengsel van jonge én oude lambiek wat gaat hergisten op de fles. Het hergisten gebeurt soms nog jarenlang.

Een voorbeeld van een typisch mengsel voor een Geuze bevat:
- 60 % lambiek van 1 jaar oud
- 30 % lambiek van 2 jaar oud
- 10 % lambiek van 3 jaar oud

Faro's

En dan heb je ook nog Faro's. Dit is eigenlijk gewoon een Lambiek, maar deze is bij de botteling al aangezoet met suiker. In vroegere tijden werd een Geuze ook vaak gemengd met een beetje suiker, vlak voordat het werd gedronken. En hier raken mensen dan vaak mee in de war.