Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Kriek | Lambiekbier met krieken

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Kriek bier

Kriek is een Belgische biersoort, bereid met zure kersen (krieken). De traditionele kriek wordt gemaakt op basis van Lambiek bier.

Drie kriek bieren
Mort Subite Oude Kriek Lambic
Freak Kriek alcoholarm bier

Kriek is een Belgische biersoort, bereid met zure kersen (“krieken”). De traditionele kriek wordt gemaakt op basis van Lambiek bier. Kriek wordt bereid door krieken toe te voegen aan de houten vaten waarin de lambiek wordt gegist. De lambiek heeft dan al drie maanden tot anderhalf jaar gerijpt.

Lambiek wordt met gemoute gerst, ongemoute tarwe en veel oude hop gebrouwen en het gist spontaan met wilde gisten uit de buitenlucht, in eikenhouten vaten. Na negen maanden rijping wordt de kriek gefilterd en in flessen gebotteld. Het bier rijpt verder in de fles middels lage gisting.

Tegenwoordig bevatten de commerciële kriekbieren, vaak op basis van witbier, sappen of stropen. Hierdoor kan er sneller geproduceerd worden. De term 'Oude Kriek' is echter een beschermde naam. Oude Kriek wordt dus altijd op basis van lambic geproduceerd, op de traditionele manier. 

Het alcoholvolume ligt rond de 5% en de temperatuur moet 5 à 6 graden Celsius bedragen. Traditioneel is kriekenlambiek een zomerbier, dat men drinkt uit een bolglas.

Cookie instellingen