Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Waarom heb je honger na het zuipen? | Bier drinken

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Honger na bier drinken

Als je wel eens bent wezen stappen is de kans vrij groot dat je een shoarmatent of kebabzaak binnenstapt, voordat je naar huis gaat. Waarom heb je na het drinken altijd zo'n zin in vettig eten? Wetenschappers hebben dat onderzocht!

Broodje doner met twee pilsjes op een witte achtergrond

Onderzoek naar bier

Wetenschappers hadden twee groepen met proefpersonen samengesteld. De ene groep gaven ze wodka gemixt met frisdrank en de andere groep gaven ze frisdrank met wodka erop gesprayd.

Het had dus alleen de geur van frisdrank met wodka, maar dan zonder de alcohol. Hierna kregen beide groepjes een schaal met koekjes voorgeschoteld met de mededeling dat ze zoveel mochten eten als ze wilden.

Uitslag van het onderzoek

De groep die geen wodka hadden gedronken hadden veel minder van de schaal gegeten dan de groep die wel echte wodka had gedronken.

Dit komt doordat de alcohol in het drankje ervoor zorgt dat de groep vrouwen zichzelf minder in de hand heeft. Je raakt meer en meer ontremd als je alcohol nuttigt. 

Lees ook

Maar dat is niet de enige reden dat je meer zin hebt in junkfood na het drinken van alcohol. De alcohol stimuleert ook de hypothalamus. Dit is het deel in de hersenen dat alles regelt, zoals je slaapritme en je lichaamstemperatuur, maar het regelt ook je hongergevoel. Op het moment dat de hypothalamus getriggerd wordt krijg je een hongergevoel, terwijl je dat eigenlijk helemaal niet hebt.

Waarom ongezond?

Maar, waarom werkt het dan minder goed met bijvoorbeeld een wortel of een komkommer? Daar is jammer genoeg ook een reden voor. Alcohol is een gif en je lichaam wil dat gif zo snel mogelijk onschadelijk maken of wegwerken. De inspanningen die je lichaam doet om het gif te verwijderen zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel daalt.

Dit leidt er vervolgens toe dat je een lagere bloeddruk krijgt. Om dit weer op te krikken krijg je trek in koolhydraatrijk voedsel zoals patat, maar ook broodjes kebab, shoarma en hamburgers. Daarnaast krijg je zin in vet eten, omdat de alcohol de zuurproductie van je maag prikkelt. Wist je dat je ook de nacht na het drinken veel honger kan hebben?

Bier en doner

Cookie instellingen