Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier voor wijn | Verlaag kans op kater | Bierweetje

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Verlaagt 'wijn na bier' écht de kans op een kater?

De mythe "wijn na bier geeft plezier" is een eeuwenoud geloof wat suggereert dat het drinken van wijn na bier de kans op een kater verkleint. Andersom zou bier na wijn juist venijn geven en je kater dus heftiger zijn. 

Wijn en bier

Bier na wijn

Het gezegde "bier na wijn geeft venijn" en "wijn na bier geeft plezier" is een eeuwenoud gezegde wat suggereert dat het drinken van bier vóór wijn de kans op een kater verkleint. Volgens recent onderzoek door toxicologen klopt er niks van dit verhaal, maar is dat echt waar? 

Veel talen over de hele wereld hebben hun eigen uitspraken over welk type alcoholische drank het eerst moet worden gedronken om de ergste gevolgen te voorkomen; De Engelsen adviseren om bier en wijn helemaal niet te mixen: "Grape or grain, but never the twain".

De Duitsers hebben: "Wein auf Bier, das rat ich dir!" en "Bier auf Wein, das lass sein!" en de Fransen zeggen "Bière sur vin est venin, vin sur bière est belle manière ". Maar ondanks dit wijdverspreide geloof, is er heel weinig formeel onderzoek gedaan naar de vraag of het waar is of slechts een mythe.

In een eerder weetje op Biernet kwamen we al tot de conclusie dat bier na wijn tegenwoordig geen venijn meer geeft, maar dat de twee spreekwoorden meer op status duiden dan op de effecten op je kater. Aangezien wijn duurder is dan bier zou het zogenaamd venijn geven als je van wijn terug moet schakelen op bier.

Het onderzoek

In dit onderzoek werd er puur naar de toxicologische effecten van de volgorde van drinken gekeken. Duitse onderzoekers van de Witten/Herdecke Universität en onderzoekers van de universiteit van Cambridge ontkrachten die grote mythe nu. 

Proefpersonen werden willekeurig verdeeld in drie studiegroepen: de eerste dronk bier dan wijn, de tweede dronk wijn en vervolgens bier en de derde groep had mensen die uitsluitend wijn of bier dronken, zonder vermenging.

De onderzoekers vroegen vervolgens mensen om te rapporteren hoe dronken ze zich voelden en zichzelf te scoren tussen 0 en 10 aan het einde van elke studiedag. De onderzoekers merkten ook op of ze hadden overgegeven of niet. Deelnemers beoordeelden vervolgens hun kater de volgende dag, met behulp van de 'Acute Hangover Scale', die is gebaseerd op factoren zoals dorst, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, buikpijn, verhoogde hartslag en verlies van eetlust.

Plezier of venijn?

Het onderzoek concludeerde dat er geen verschil was in de Acute Hangover Scale, ongeacht de volgorde waarin bier of wijn werd geconsumeerd. Het heeft echter wel onthuld dat waargenomen dronkenschap en braken tijdens het onderzoek geassocieerd waren met een grotere kans dat drinkers een zwaardere kater ervaren.

2 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Roderik (gast) op 26-04-2019 om 12:22:07

Ja klopt idd het gaat om de status, is een spreuk van vroeger en heeft niks met het effect of de kater te maken ;)

Fredde Forch (gast) op 28-02-2019 om 16:54:17

Aanvullend op het bovenstaande schijnt het idd met kosten te maken te hebben. Als je geen geld meer had om wijn te betalen ging je over op bier

Zie meer reacties

Zie minder reacties