Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bier na wijn geeft venijn | Wijn na bier geeft plezier

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bier na wijn geeft venijn

Wist je dat... De bekende spreekwoorden 'Wijn na bier geeft plezier' en 'Bier na wijn geeft venijn' stammen uit de Middeleeuwen en hebben niets te maken met de volgorde van drinken tijdens een avondje stappen.

Bier na wijn geeft venijn
Vrouwen proosten met wijn
Vrouwen drinken bier op het strand

Bier na wijn geeft venijn of wijn na bier geeft plezier?

Misschien is het wel eens ter sprake gekomen tijdens een avondje drinken. Je hebt een paar wijntjes op en bent toe aan een biertje. Iemand waarschuwt je direct: 'Doe dat nou niet, want bier na wijn geeft venijn'. Wellicht dat je toen toch maar aan de wijn bent gebleven, omdat je geen zin had in een zware kater. Maar qua kater of dronkenschap maakt het helemaal niet uit in welke volgorde je alcoholische versnaperingen tot je neemt.

Volgens toxicologen maakt het niets uit of er eerst bier of wijn in je maag terecht komt. Als je er last van krijgt, komt dit alleen door de hoeveelheid alcohol die je drinkt.

Lees ook

Bier voor iedereen

Proosten met twee glazen bier De sleutel tot het gezegde "Bier na wijn geeft venijn" is te vinden in de Middeleeuwen. Zuiver drinkwater was toen erg schaars. In het meeste water wemelde het van de bacteriën en virussen waardoor mensen doodziek werden. 

Daarom werden er aan het water alcohol en andere ingrediënten toegevoegd waardoor er een smakelijke drab ontstond. Hiermee kreeg men voldoende vloeistof binnen op een dag. Nederlanders dronken jaarlijks rond de 400 tot 600 liter bier. Dit is een gemiddelde van ruim een liter bier per dag. Brouwerijen zorgden ervoor dat er voor iedereen voldoende beschikbaar was, ook de arme laag van de bevolking. Het was normaal om vanaf je tweede levensjaar bier te drinken. Dit bier had wel een veel lager alcoholpercentage dan we nu zijn gewend.

Wijn gaf status

Wie meer te besteden had, trok zijn neus op voor bier en dronk wijn. Wijn gaf status! Wie wijn kon betalen, maar na verloop van tijd door geldgebrek noodgedwongen over moest stappen op bier, daalde in status. En dát geeft venijn!

Link naar het onderzoek: https://www.independent.co.uk/news/health/hangover-cure-beer-wine-mix-alcohol-drinks-cambridge-university-study-a8767991.html