Bier na wijn geeft venijn

Bier na wijn geeft venijn

Wist je dat... De bekende spreekwoorden "Wijn na bier geeft plezier" en "Bier na wijn geeft venijn" stammen uit de Middeleeuwen en niets te maken hebben met de daadwerkelijke volgorde van drinken tijdens een avondje stappen?


Bier na wijn geeft venijn of wijn na bier geeft plezier?

Volgens toxicologen maakt het niets uit of er eerst bier of eerst wijn in je maag terecht komt. Als je er last van krijgt, komt dit alleen door de hoeveelheid alcohol die je drinkt.

Bier voor iedereen

De sleutel tot het gezegde "Bier na wijn geeft venijn" is te vinden in de Middeleeuwen. Zuiver drinkwater was toen erg schaars. In het meeste water wemelde het van de bacteriën en virussen waardoor mensen doodziek werden. 

Daarom werden er aan het water alcohol en andere ingrediënten toegevoegd waardoor er een smakelijke drab ontstond. Hiermee kreeg men voldoende vloeistof binnen op een dag. Nederlanders dronken jaarlijks rond de 400 tot 600 liter bier. Dit is een gemiddelde van ruim een liter bier per dag. Brouwerijen zorgden ervoor dat er voor iedereen voldoende beschikbaar was, ook de arme laag van de bevolking. Het was normaal om vanaf je tweede levensjaar bier te drinken. Dit bier had wel een veel lager alcoholpercentage dan we nu zijn gewend.

Wijn gaf status

Wie meer te besteden had, trok zijn neus op voor bier en dronk wijn. Wijn gaf status! Wie wijn kon betalen, maar na verloop van tijd door geldgebrek noodgedwongen over moest stappen op bier, daalde in status. En dát geeft venijn!

Link naar het onderzoek: https://www.independent.co.uk/news/health/hangover-cure-beer-wine-mix-alcohol-drinks-cambridge-university-study-a8767991.html

3 reacties

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Onne (gast) op 19-10-2018 om 17:39:23

Dit is top om in een kroeg over te discussiëren

tjeerd (gast) op 12-08-2015 om 00:59:29

Leuk om te weten!

sult (gast) op 18-01-2014 om 02:49:14

goh wat leuk om dit te weten zeg.. bedankt en erg leerzaam !!

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!

Reclame van Brand Pilsener

Uitgesteld Genot
De eerste slok Brand moet sprankelend, krachtig, zinderend en puur zijn. In deze fraaie commercial van Brand zien we de intense ervaring tijdens die eerst slok.

Meer reclames van Brand Pilsener