Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Verschaald of verschraald bier, wat is juist?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Verschraald of verschaald bier?

Wist je dat...... De term verschraald bier officieel niet juist is? Toch bestaat de kans dat verschraald bier ook een keer goed zal zijn.

verschraald bier

Verschaald bier, wat is dat eigenlijk?

Verschalen betekent: geur en smaak verliezen door te lang staan. Verschaald bier heeft dus door te lang staan zijn smaak, geur en kracht verloren. 

Hoe ontstaat verschaald bier?

Onderzoekers van de Technische Universiteit München hebben dit onderzocht. Zij hebben tien jaar lang een aantal flesjes bier bewaard en vergeleken daarna de samenstelling hiervan met vers bier.

Uit het onderzoek kwam dat zuren in hop (1 van de hoofdbestanddelen van bier) na een tijd van samenstelling veranderen. Dit zorgt voor een bittere nasmaak.

Hoe kan verschaald bier voorkomen worden?

De onderzoekers ontdekten dat het kan helpen om bier minder zuur te maken, nadat ze een brouwerij hadden gevraagd een pils te maken met een hogere zuurtegraad. Daarnaast helpt het ook om het bier op een koele en donkere plaats te bewaren.

Verschaald of verschraald?

Veel mensen kennen het werkwoord verschalen niet, maar verschralen wel. Dit maakt dat er nog al eens gesproken wordt van verschraald bier. Officieel is dit niet juist. Schraal betekent immers 'sober' of 'mager'.

Toch is er een kans dat 'verschraald bier' op een gegeven moment wel een keer goed zal zijn. Dat komt door de ontwikkeling van de betekenis van 'schraal'. In de Van Dale wordt bij 'schraal' inmiddels het voorbeeld 'schraal bier' gebruikt: bier dat doodslaat in het glas.

Conclusie

Officieel is de juiste term dus verschaald bier. Maar wie weet wat de toekomst ons nog gaat brengen...

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Zie meer reacties

Zie minder reacties

Bier, bier en nog eens bier!