Categorieën in bier

Wat betekenen de categorieën op bier?

Ieder (Nederlands) bier is voorzien van een categorie, S, 1, 2 of 3. Veel mensen denken dat dit te maken heeft met de kwaliteit, maar is dit ook zo?


Ieder bieretiket is voorzien van informatie over het stamwortgehalte. Dit is een aanduiding van het aandeel vaste stoffen in het wort vóór de gisting tot bier. Het is een maat voor de dichtheid van de oplossing. In Europa wordt het stamwortgehalte aangeduid in graden Plato.

Stamwortgehalte in Nederland

Categorie op bierIn Nederland mag het stamwortgehalte (graden Plato) niet worden vermeld op het etiket, daarom zijn de bieren ingedeeld in categorieën. De flesjes kunnen ingedeeld worden in vier verschillende categorieën, S, 1, 2 of 3. Tot welke categorie het bier behoort, wordt bepaald door het aantal graden Plato. 

Overzicht categorieën

Categorieën in bier

Graden Plato op bier

Op de buitenlandse bieren staat over het algemeen geen categorie vermeld. Meestal worden op die bieren het stamwortgehalte in °P vermeld.

De EBU op het etiket staat voor de uit hop afkomstige bitterheid in het bier. EBU is een afkorting voor European Bitterness Units.


Accijns op bier

Op basis van het aantal Graden Plato wordt de accijns op bier berekend. In welke categorie het bier valt is bepalend op het accijnstarief. Tussen categorie S en categorie 3 zit namelijk een enorm verschil. 

Bekijk de accijns tarieven per categorie.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief van Biernet. Meer dan tienduizend bezoekers gingen je voor!