Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Wist je dat een bierfles kan exploderen als een vulkaan?

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Wist je dat bier kan exploderen als een vulkaan?

Een bekende flauwe grap in de kroeg: tik met de onderkant van je bierflesje op de bovenkant van het bierflesje van je vriend en het schuim spuit er keihard uit! Maar hoe kan dit? Wetenschappers hebben het uitgebreid onderzocht.

Waarom loopt schuim uit bierflesjes met proosten?

Flauwe grap: schuimend bier

Een bekende en overigens hele flauwe grap in de kroeg: tik met de onderkant van je bierflesje op de bovenkant van het bierflesje van je vriend en het schuim spuit er keihard uit! Maar hoe kan dit? Wetenschappers hebben het uitgebreid onderzocht.

Compressie- en expansiegolven

Met gebruik van lasers en speciale camera's werd vastgelegd op beeld wat er gebeurt in een bierflesje tijdens deze grap.

Lees ook

Het blijkt dat er verschillende fasen zijn. Door de harde tik op de bovenkant van het flesje ontstaan er compressiegolven in het flesje die de bodem raken. Deze veranderen dan in expansiegolven, welke ervoor zorgen dat er gasbelletjes ontstaan op de bodem van het flesje. De gasbellen splitsen zich op in kleinere belletjes die razendsnel naar de opening van de fles stijgen. Het effect is vergelijkbaar met een explosie. Deze schuimwolkjes lijken dan ook heel sterk op de paddenstoelwolk die ontstaat bij een nucleaire explosie.

Normaal gesproken ontsnappen de belletjes heel langzaam, maar de kettingreactie van compressie- en expansiegolven die ontstaat wanneer de fles wordt aangetikt zorgt ervoor dat het gas snel ontsnapt. Een fles verliest in enkele seconden net zo veel gas als deze normaal gesproken zou verliezen als je de fles uren open op tafel zou laten staan.

Bierflesje ontploft als een vulkaan

Het onderzoek is niet alleen grappig, het is ook erg nuttig. De resultaten kunnen gebruikt worden om te begrijpen wat de reden is dat sommige vulkanen ineens uitbarsten.

Maak de blits met bier dat bevriest in een paar seconden

Met de bovenstaande theorie waarbij de schuimbellen van onder naar boven reizen kun je een goeie truc uithalen. Wed met je vrienden dat je je biertje binnen een paar seconden kan bevriezen!