Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Drie Linden de, Brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Drie Linden de, Brouwerij

Drie Linden de, Brouwerij was een bierbrouwerij uit Brasschaat (België).

Gegevens brouwerij

 • Type brouwerij

  Productiebrouwerij

 • Actief

  Nee, in 1970 gesloten (86 jaar actief geweest)

 • Straat

  Bredabaan 517

 • Plaats

  Brasschaat

 • Provincie

  Antwerpen

 • Land

  België

Achtergrond informatie

De brouwerij werd in 1884 opgericht door Julius Simon. Tien jaar later in 1894 neemt Edmond Royers de brouwerij over. In 1919 koopt Hendrik Verlinden (1866-1940) de brouwerij en brouwerswoning weer over van de weduwe van Edmond.

Lees ook

Witkap

Hendrik Verlinden was een chemicus die zich bezig hield met gisten en die direct na de Eerste Wereldoorlog in 1919 Brouwerij de Drie Linden overnam om zelf bier te gaan brouwen. Hendrik was ook technisch raadgever van de paters van Westmalle en dit inspireerde hem om zelf de kloosterbieren te gaan brouwen die hij Witkap noemde naar de monniken die tijdens de kerkdiensten een witte kap droegen. Witkap wordt vanaf 1929 gebrouwen door en geldt als het eerste z.g. abdijbier. Abdijbier is een imitatie van het kloosterbier dat voornamelijk door Trappisten gebrouwen werd. De naam Witkap laat hij in 1932 als merknaam registeren als "Witkap Pater = Trappistenbier" om aan te geven dat dit bier volgens eenzelfde procedé gebrouwen is en van gelijke kwaliteit is als het originele Trappistenbier.

De jaren dertig waren de hoogtij van De Drie Linden met 1936 als topjaar.

Bombardement

In 1940 wordt de brouwerij gebombardeerd en wordt Hendrik gedood. De brouwerij wordt later herbouwt en voortgezet door de oudste zoon maar de brouwerij zal nooit meer zo worden als eerst, mede door de opkomst van de grote brouwerijen en de toenemende consumptie van het pils.

In 1960 overlijdt de oudste zoon en gaat de brouwerij een aantal keren over van eigenaar. Er ontstonden kwaliteitsproblemen door verouderde installaties en door gebrek aan vakkennis, daarom wordt in 1979 besloten om het Witkap bij Brouwerij Slagmuylder te Ninove te laten brouwen. In 1981 wordt Witkap in zijn geheel overgenomen door Slaghmuylder en neemt daar nu direct ongeveer 60% van de brouwerijproductie in beslag.

De brouwerij is in 1984 afgebroken.

Cookie instellingen