Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Eupener Bierbrauerei

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Eupener Bierbrauerei

Eupener Bierbrauerei was een bierbrouwerij uit Eupen (België).

Gegevens brouwerij

 • Type brouwerij

  Productiebrouwerij

 • Actief

  Nee, in 1999 gesloten (165 jaar actief geweest)

 • Straat

  Paveestrasee 12

 • Plaats

  Eupen

 • Provincie

  Luik

 • Land

  België

 • Overgenomen door

  Brouwerij Haacht in 1998

Achtergrond informatie

Fusie

De laatste Duitstalige brouwerij van België, de Eupener Bierbrauerei AG, sloot in 1998 haar poorten. De Eupener Bierbrauerei ontstond in 1897 door een fusie tussen twee oude Eupense brouwerijen: de Körfer'sche Brauerei (± 1685) uit de Borngasse en de Delhougne'sche Brauerei (1834) uit de Paveestrasse. Voortaan zou alleen nog aan de Paveestrasse worden gebrouwen.

Voortvarend

In 1899 wordt medevennoot en brouwingenieur Ernst Schmalenbeck de nieuwe directeur van de brouwerij. Onder zijn bewind, in 1908, krijgt de Eupener een nieuw brouwhuis met moderne gist- en lagertanks en groeit tot aan de Eerste Wereldoorlog voortvarend. Net zoals bij velen komt de productie gedurende de Eerste Wereldoorlog tijdelijk stil te liggen.

Zonder verhuizing toch een ander land

Na de oorlog ziet voor de Eupener de wereld er heel anders uit. Plotseling ligt de brouwerij niet meer in Duitsland, maar in België. Hierdoor valt het Akense achterland weg als afzetgebied. Hiedoor is men genoodzaakt een ander afzetgebied te zoek en vindt dit niet zonder succes in de Hoge Venen, de Ardennen en de regio Verviers. Ook wordt de brouwerij in 1923 een NV naar Belgisch recht. Halverwege de dertiger jaren komt er opnieuw een groter brouwhuis en wordt de lagercapaciteit uitgebreid.

Weer even Duits, maar toch weer Belgisch

Gedurende de Duitse bezetting van België gaat het deutstalige deel, dus ook Eupen, weer terug naar Duitsland om na afloop van de Tweede Wereldoorlog weer in Belgisch te worden. De Eupener Bierbrauerei lijdt hierdoor sterker dan andere brouwerijen onder de Tweede Wereldoorlog en zijn gevolgen. Net na de oorlog brouwt de Eupener slechts 10.000 hl bier in 1945-1946. Langzaam maar zeker verwerft de brouwerij in de daarop volgende jaren een nieuwe klantenkring.

Sluiting

In 1974 krijgt Rolf Frankenberg de leiding over de brouwerij. Het laatste hoogtepunt is de viering van het 150-jarig bestaan, in 1984. Omzet en onderhoud gaan in de daarop volgende jaren snel achteruit. In 1997 klagen de Eupenaars over de kwaliteit van hun bier. Het vatenbier blijft redelijk, over pils in flesjes is men aanmerkelijk minder te spreken. In 1998 hakt Falkenberg de knoop door en verkoopt zijn brouwerij aan Haacht. De merken Eupener Pils en Eupener Caramel blijven bestaan, worden voortaan door Haacht gebrouwen en nog steeds geschonken en gedronken in de regio rond Eupen.
 

Lees ook

Cookie instellingen