Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij De KLok

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij De KLok

Bierbrouwerij De KLok was een bierbrouwerij uit Zottegem (België).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Lees ook

In m ei 1898 diende R. Stevens bij het Zottegemse gemeentebestuur een aanvraag in tot het bouwen van twee woonhuizen, brouwerij, magazijn, enz., op grond gelegen aan de Kerkhofstraat. De toestemming werd gegeven en Stevens startte zijn project.

Drie eigenaren in 10 jaren

Waarom weten we niet, maar het is opvallend dat in minder dan tien jaar tijd, de brouwerij drie keer van eigenaar verandert. Eerst R. Stevens, dan De Riemaecker en in 1905 Gustaaf Van Vijve.

Aandelen met verplichte afname

Het is deze Van Vijve die in 1910 de Samenwerkende Maatschappij Brouwerij De Klok opricht. Het startkapitaal bedroeg 67.200 BEF, vermeerderd met een exploitatiekapitaal van 15.100 BEF, samen 82.300 BEF, verdeeld over 823 aandelen van 100 frank. Artikel 11c van de statuten stipt aan dat wie één aandeel bezit jaarlijks minstens vijf tonnen bier moet afnemen; twee aandelen houdt een verplichte afname van acht tonnen in; drie aandelen staat voor minstens tien tonnen.

Nieuwe brouwerij

De inbreng van Van Vijve bestond uit "een brouwerij met alle aanhoorigheden, magazijnen, kelders, koetspoort, koer, lochting, waterleiding, zulks met al het vaststaande en beweegbare materiaal" en "een huis dienende tot woonst van Van Vijve". In de jaren dertig wordt de brouwerij grondig gemoderniseerd en was de brouwerij de tweede grootste van Zottegem, ze werd alleen gepasseerd door Brouwerij De Meyer. Naar plannen van de Gentse architect Verlée wordt in 1933 een nieuwe brouwerij opgetrokken. Dat is precies het imposante gebouw dat de skyline van Zottegem beheerst. Het bestaat uit een betonnen skelet, waarvan de gevelvlakken met baksteen zijn opgevuld. En, het is vooral de klokvormige koperen koepel, die een brouwtoren met een watervergaarbak van 55.000 liter afdekt, die het meest in het oog springt. De brouwerij werd dus niet De Klok genoemd omdat het gebouw een klokvormige toren heeft, maar het is precies omgekeerd.

Sluiting

Ondanks haar modernisering en ondanks haar grootte, kon de Brouwerij de Klok na de Tweede Wereldoorlog niet langer concurreren met de opkomende nationale brouwerijgiganten. Op 27 augustus 1952 viel het doek. De kerkhofstraat heet vandaag de dag Laurens De Metsstraat en de gevels van de woningen uit 1898 staan er nog altijd.

Weetje: Bijzonder leuk is dat een bier dat de Brouwerij de Klok produceerde Poepentsoe hete. Het is eigenlijk een verbasterd dialect, waarbij 'poep' staat voor achterste en 'tsoe' voor varken. Letterlijk betekent de naam dus "het gat van het varken", maar je moet de naam interpreteren als "een stukje uit de hesp" en dat was en is dan weer het beste stuk van het varken. Hiermee wilde de brouwerij aangeven dat het bier van de beste kwaliteit was en misschien ook wel dat het "eten en drinken" was, zoals het spreekwoord wil.
 

Cookie instellingen