Bierbrouwerij Meesters was een bierbrouwerij uit Galmaarden (België).
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Actief
Nee, in 2002 gesloten (8 jaar actief geweest)
Straat
Hoogstraat 50
Plaats
Provincie
Land
De brouwerij werd opgestart in 1993 en bevindt zich in een vroegere stal. Wist u trouwens dat Koen Demeulemeester, de jongere broer van André, de brouwer was in Brouwerij Delbeccha te Dilbeek? Bij het opstarten van de brouwerij in Galmaarden was de activiteit in Delbeccha echter gestopt. Drie bieren zijn een vaste waarde voor de brouwerij: Meesters dubbel, triple en het Kerstbier. Deze brouwsels worden op dezelfde manier gebrouwen. Het grote verschil tussen deze bieren is het mengsel van de moutsoorten (het Kerstbier bevat maar liefst 7 moutsoorten!). Telkens gebruikt de brouwer ook het kruid koriander. André brouwt sinds kort ook bieren op bestelling. De kookketel en gistingstanks zijn allen materiaal van een melkerij en doen nu perfect dienst als brouwerijattributen.
In de kookketel wordt water opgewarmd, dit water wordt bij de geschrote (= gebroken) mout 34 toegevoegd om zo de 4 gewenste temperaturen, nodig voor het omzetten van zetmeel in suiker, te bereiken. De ketel waar de geschrote mout inzit wordt niet opgewarmd! Deze brouwmethode noemt de 4-traps-decoctie-methode. Hierna wordt de wort (het vloeibaar gedeelte uit de brouwketel) naar de kookketel overgepompt, waar het gedurende 2 uur kookt, hier wordt de hop toegevoegd. Nadien wordt het overgepompt naar de gistingstanks al waar het een tweetal weken zal gisten. Na de lagering wordt het op flessen getrokken. Bij André en Karin gebeurt dit nog manueel. Zij hebben echter wel een flessenreinigingsmachine op de kop kunnen tikken die hen het manuele werk in dit stadium verlicht.
De brouwcapaciteit per brouwsel bedraagt 500 l, de brouwerij- activiteit is een weekendjob voor André en Karin. Meestal doen ze 2 brouwsels per weekend (per dag), daar ze twee gistingstanks van 500 l hebben. Jaarlijks brouwen ze zo’n 150 hl.