Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Sint-Antoniusbrouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Sint-Antoniusbrouwerij

Sint-Antoniusbrouwerij was een bierbrouwerij uit Herent (België).

Gegevens brouwerij

  • Type brouwerij

    Productiebrouwerij

  • Actief

    Nee, in 1953 gesloten (57 jaar actief geweest)

  • Straat

    0

  • Plaats

    Herent

  • Provincie

    Vlaams-Brabant

  • Land

    België

Achtergrond informatie

Lees ook

De Sint-Antoniusbrouwerij in de Statiestraat, later O.-L.-Vrouwestraat, werd gesticht in 1896 door Frans Grietens en Edmond Stevens. Frans Grietens (1856-1916) was rentenier en katholiek burgemeester van Herent van 1904 tot 1916. Hij was de economische en politieke concurrent van brouwer François Jespers. Elke partij had nu in Herent zijn eigen bier. Frans Grietens bewoonde het herenhuis tegenover de brouwerij. Brouwer Edmond Stevens stierf jong. De Sint-Antoniusbrouwerij was een brouwerij met 3 tot 4 paarden. Ze schakelde over van hoge gisting naar lage gisting.
 

Na de Eerste Wereldoorlog

Na de Eerste Wereldoorlog sprak men van Schueremansbier omdat Maria Stevens, de dochter van brouwer Edmond Stevens en van Maria Vanderhulst met Jozef Schueremans gehuwd was. Bekend was vooral de Stout van Schueremans. In 1935 kreeg de brouwerij problemen met waterwinning door de bouw van Persil.

De Tweede Wereldoorlog

In de Tweede Wereldoorlog was het maximum toegelaten alcoholgehalte 0,8 °. Men sprak van fluitjesbier, dat helemaal geen succes was. Er waren cafés waar men jenever bij het fluitjesbier kapte om het toch enig alcoholgehalte te geven. Het was zoals in Oostenrijk 'Ein bier, ein Schnaps'. De enige oplossing in deze oorlog was dan ook de productie van limonade.

De Sint-Antoniusbrrouwerij was in de Tweede Wereldoorlog ook een depot of bewaarplaats van wapens van de Herentse Partizanen. In 1943 werd brouwer Jozef Schueremans doodgeschoten door de collaboratie. Zijn echtgenote Maria Stevens stierf in 1944 in het concentratiekamp van Bergen-Belsen.

Leven na de brouwerij

In 1953 opende zoon Edmond Schueremans (+2002) hier de danszaal De Brouwershaven, in 1958 kwam er de cinemazaal en in 1965 kwam er het grootwarenhuis Unic, dat er bleef tot 1978. Nu worden er de appartementen Brouwershaven gebouwd.

Cookie instellingen