Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Sint-Jozefsbrouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Sint-Jozefsbrouwerij

Sint-Jozefsbrouwerij was een bierbrouwerij uit Herent (België).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Lees ook

Deze brouwerij lag op de rechterhoek van de Tildonksesteenweg met de Mechelsesteenweg. Ze was gevestigd in het oud pachthof Jespers en werd gesticht in 1890 door August Jespers. Men gaf Jespers-Perdieus op als een brouwerij met 10 paarden. De volgende generatie van de brouwers Jespers ging in de Herentse gemeentepolitiek. In 1903 stonden de katholieken tegenover de onafhankelijken. De katholieken behaalden 5 zetels tegen 6 voor de onafhankelijken, waaronder 4 liberalen en 2 dissidente katholieken. Brouwer François Jespers (°1869) behoorde tot de onafhankelijken als een dissidente katholiek. Hij werd voorgedragen als burgemeester, maar de katholieke minister van binnenlandse zaken liet een katholiek uit de minderheid tot burgemeester benoemen.

In 1928 werd de brouwerij de NV Brasserie Malterie Jespers. Ze hadden een depot in Tienen met een uitgebreid cliënteel. Als bieren brouwden ze Blond en Bruin tafelbier van hoge gisting. De brouwerij had veel te lijden onder Tweede Wereldoorlog. Zo werd o.a. ook het vervoer door de bezetter opgeëist. De brouwerij Jespers evolueerde naar een bierhandel en in 1952 ook naar een limonadefabriek Jesco (Jespers-Coenen).

In 1965 kwam er een einde aan de vennootschap. Brouwerij Wielemans nam de zaak over. De 'Annuaire Benelux de la Brasserie-Malteries-Eaux et limonades', vermeldde in 1967, p. 81, nog onder de brouwerijen: Brouwerij St.-Jozef, Mechelsesteenweg, 543, Directeur: Emmanuel Grauwels. Hoge gisting".

De gebouwen stonden een ganse tijd leeg en nu is er de schoenenzaak Honderdpoot gevestigd.
 

Cookie instellingen