Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Wielemans-Ceuppens, Brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Wielemans-Ceuppens, Brouwerij

Wielemans-Ceuppens, Brouwerij was een bierbrouwerij uit Brussel (België).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Lees ook

Start brouwen

In 1868 start Constance-Ida Ceuppens, weduwe van Lambert Wielemans, met het brouwen van bier in een brouwerij in de Nieuwlaandstraat in Brussel. De brouwerij wordt al snel te klein en in 1879 kopen de zonen Wielemans een groot moerassig weiland op het platteland van Vorst om er hun nieuwe brouwerij te vestigen. De nieuwe brouwerij wordt uitgerust met een materiekuip, vier stoomketels, een meeloven, kuipen voor verdamping, bewaringsvaten en magazijnen. In 1882 wordt een verbinding aangelegd tussen de fabriek en de spoorweg om een uitvoer van het bier naar de provincies mogelijk te maken. In 1883 overlijdt Constance-Ida Ceuppens, en de broers beslissen om de firma ter nagedachtenis van hun moeder onder dezelfde naam Wielemans-Ceuppens verder te zetten.

Groei

De brouwerij breidt in 1889 uit met een nieuwe mouterij en in 1893 met drie tweevloereneesten met hete lucht. Nieuwe kantoren worden gebouwd, waarbij voor het eerst te Brussel elementen van het collectieve erfgoed in een industrieel gebouw worden gerecycleerd. Bij de eeuwwisseling wordt de brouwerij door de derde generatie Wielemans naar het begin van een enorme expansie geleid. Om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen wordt besloten tot de bouw van een nieuwe brouwzaal, uitgerust met de nieuwste technieken en vanaf 1905 aangedreven met elektriciteit uit de eigen bedrijfscentrale.

De Wielmans toren

0m de stijgende verkoop te kunnen bijbenen en om hun productie-apparaat aan te passen aan de laatste technologische vernieuwingen, beslist de familie Wielemans in 1930 te investeren in een nieuwe brouwzaal, ontworpen door architect Adrien Blomme. Het herbergt twee maal vier brouwkuipen (materiekuip, maïskuip, filterkuip en een stoomketel) wat het tot de grootste brouwzaal van Europa maakt. Al snel wordt deze in de volksmond omgedoopt in ‘de Wielemans-toren’ en zal het gebouw een oriëntatiepunt in het stedelijk landschap worden. Door zijn bijzondere modernistische architectuur is het een ideaal uithangbord voor de onderneming.

Overname en sluiting

Na de Tweede Wereldoorlog gaat het bergaf met de brouwerij. In 1978 wordt Brouwerij Wielemans-Ceuppens dan ook overgenomen door Artois. Vanaf 1980 worden de activiteiten afgebouwd totdat in 1988 de laatste Wiel’s wordt gebrouwen na ruim 100 jaar brouwactiviteit. Meteen wordt een deel van de installaties ontmanteld en de gebouwen vervallen. In 2001 onteigent het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de gebouwen en start met de herbestemming ervan. In 2005 startte de restauratie van het Blomme-gebouw, dat vanaf 2007 een centrum voor hedendaagse beeldende kunst zou worden.
 

Overnames door Wielemans-Ceuppens, Brouwerij

Wielemans-Ceuppens, Brouwerij heeft 1 overname gedaan, namelijk Sint-Jozefsbrouwerij in 1965.

Cookie instellingen