Bierbrouwerij Tomsin

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Actieve brouwerij
Nee (62 jaar geleden gestopt)
Opgericht in
Onbekend
Gestopt in
1957

Biermerken van Bierbrouwerij Tomsin

Geen biermerk bekend van Bierbrouwerij Tomsin.

Achtergrond informatie

Op het hoogtepunt (1750) waren er in Hoegaarden 35 brouwerijen. Van de laatste twee was Brouwerij Tomsin, bekent van het Oud Hoegaards Witbier er één.
Maar in de jaren zestig sluit ook deze brouwerij. Het laatste vat van het typische oude Hoegaardse witbier rolde trouwens al in 1957 uit de Brouwerij Tomsin. Dat was echter zonder Tomsins jonge buurman, Pierre Celis, gerekend. De melkventer Celis is kind aan huis bij Tomsin en helpt in zijn vrije tijd in de brouwerij. Wanneer de brouwerij in 1957 de deuren sluit, blijft de jonge Pierre Celis niet bij de pakken zitten. Hij heeft bij zijn buurman-brouwer vaak genoeg gezien hoe het witbier gebrouwen wordt.

Op 13 maart 1966 stelt Pierre Celis zijn eerste brouwsel voor. Het resultaat is verbluffend: het witbier van Hoegaarden is uit zijn as herrezen. Maar dan slaat in 1985 het noodlot toe. De brouwerij brandt af en geld voor de heropbouw is er niet.
Redding komt van de brouwerij Artois uit Leuven, die besluit zich in te kopen en het Hoegaarden Witbier tot een wereldmerk uit te bouwen. Eind jaren ‘80 wordt de brouwerij opgenomen in het concern Interbrew, dat vandaag InBev heet. Die schaalvergroting zorgt dat het Hoegaarden Witbier vandaag wereldwijd in tientallen landen verkocht wordt en de naam van het Haspengouwse dorp bekend is van Australië tot Canada.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.