Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Tomsin

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Tomsin

Bierbrouwerij Tomsin was een bierbrouwerij uit Hoegaarden (België).

Gegevens brouwerij

Biermerken van Bierbrouwerij Tomsin

Er is bij ons geen informatie bekend over biermerken van Bierbrouwerij Tomsin.

Achtergrond informatie

Op het hoogtepunt (1750) waren er in Hoegaarden 35 brouwerijen. Van de laatste twee was Brouwerij Tomsin, bekent van het Oud Hoegaards Witbier er één.
Maar in de jaren zestig sluit ook deze brouwerij. Het laatste vat van het typische oude Hoegaardse witbier rolde trouwens al in 1957 uit de Brouwerij Tomsin. Dat was echter zonder Tomsins jonge buurman, Pierre Celis, gerekend. De melkventer Celis is kind aan huis bij Tomsin en helpt in zijn vrije tijd in de brouwerij. Wanneer de brouwerij in 1957 de deuren sluit, blijft de jonge Pierre Celis niet bij de pakken zitten. Hij heeft bij zijn buurman-brouwer vaak genoeg gezien hoe het witbier gebrouwen wordt.

Lees ook

Op 13 maart 1966 stelt Pierre Celis zijn eerste brouwsel voor. Het resultaat is verbluffend: het witbier van Hoegaarden is uit zijn as herrezen. Maar dan slaat in 1985 het noodlot toe. De brouwerij brandt af en geld voor de heropbouw is er niet.
Redding komt van de brouwerij Artois uit Leuven, die besluit zich in te kopen en het Hoegaarden Witbier tot een wereldmerk uit te bouwen. Eind jaren ‘80 wordt de brouwerij opgenomen in het concern Interbrew, dat vandaag InBev heet. Die schaalvergroting zorgt dat het Hoegaarden Witbier vandaag wereldwijd in tientallen landen verkocht wordt en de naam van het Haspengouwse dorp bekend is van Australië tot Canada.