Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Vlier de, Brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Vlier de, Brouwerij

Vlier de, Brouwerij is een bierbrouwerij uit Holsbeek (België) die is opgericht in 2008. Deze brouwerij heeft 1 bier in het assortiment.

Smokin' Elder

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Biermerken van Vlier de, Brouwerij

Vlier de, Brouwerij heeft 1 bier in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Vlier de, Brouwerij!
  • Smokin' Elder - Blond - 8,5%

    De Smokin' Elder wordt exclusief gebrouwen op vraag van en voor Dranken Jeroen. Jeroen is op hetzelfde moment gestart als de brouwerij, in 2008. Naast echte bierfanaten zijn Jeroen en zijn vader Rudy ook fervente whiskyliefhebbers. Tijdens één van de leveringen van de brouwerij aan de drankencentrale kwam dit ter sprake en ontstond het idee om een Whiskybier te ontwikkelen, exclusief voor de drankencentrale. Na verscheidene proefbrouwsels en proeverijen viel de keuze op dit ongefilterd strogeel blond bier met een typisch turfaroma, een stevige bitterheid afkomstig van een grote hoeveelheid Saaz hop en een frisse afdronk door het gebruik van jeneverbessen.

    Achtergrond informatie

    Lees ook

    Marc Andries studeerde af aan de Vrije Universiteit Brussel als ingenieur in de scheikundige en landbouwindustrieën. Met die kennis zou hij een heel gevarieerde loopbaan opbouwen.
    Meura

    Na zijn studie ging hij aan de slag bij de firma Meura, de grootste producent – zeker in België – van materiaal voor de brouwerijindustrie. Marc werkte er vooral rond gistingssystemen, maar vooral toch aan de ontwikkeling van de Immobilised Yeast Fermentor (IYF). Omdat de ontwikkeling van het nieuwe procédé tot een commercieel haalbaar en verkoopbaar resultaat zware investeringen vergde kon/wilde Meura deze niet doen. Het project bloede hierdoor dood.

    Achouffe

    Onder meer daarom verliet Marc Andries het bedrijf Meura en was hierna een jaar actief in Brasserie d’Achouffe. Hier was hij verantwoordelijk, vooral op het technische vlak. Tegelijkertijd was hij ook actief in de in 1993 heropgestarte Brasserie Piron in Aubel, waar Brasserie d’Achouffe in 1996 een meerderheidsbelang had genomen. Daar experimenteerde hij verder met het continue gistingsssyteem. Toen de commerciële partner in Brasserie Piron failliet ging besloot Brasserie d’Achouffe niet verder te gaan met de brouwerij in Aubel.

    Haacht

    Rond diezelfde tijd leerde Marc zijn echtgenote kennen en die zag een verhuizing naar het verre Achouffe niet zitten. Marc verliet hierdoor Achouffe en ging aan het werk in de Brouwerij Haacht in Boortmeerbeek. Hier zocht men iemand om de bottelarij te leiden en een project mee op te zetten om een nieuwe bottelarij te installeren en op te starten. Hier kon hij zij technische kennis etaleren maar hij deed ook heel wat ervaring op in het leiden en motiveren van een grote groep werknemers.

    Van bier in zonnecellen

    Door de ervaringen die hij in Achouffe en Brouwerij Haacht had opgedaan heeft Marc de smaak te smaak te pakken gekregen in het opstarten van productielijnen. Toen het project rond het installeren van een nieuwe bottelarij in Haacht achter de rug was, verliet Marc de brouwerij om in een bedrijf in Tienen in wezen hetzelfde te gaan doen, maar nu het opstarten van een productielijn voor de fabricatie van zonnecellen.

    Liefmans

    In de zomer van 2007 werd Marc benaderd door Liefmans Breweries om ook hier het productieproces in de brouwerij, die in zware financiële moeilijkheden zat, volledig op nieuw op poten te zetten. Marc wilde hier wel op ingaan, maar diende eerst zijn contract in Nederland uit de dienen. Hij had begin januari in Dentergem aan de slag kunnen gaan, maar zoals bekend ging Liefmans Breweries net voor Kerstmis 2007 failliet, weg overgang.

    Van de nood een deugd maken

    Die onverwachte wending brachten wel een al lang gekoesterde wens plots in een stroomversnelling: het opstarten van een eigen brouwerij. Marc werkte in de eerste helft van dat jaar nog wel als ploegleider bij Côte d’Or, maar het was vanaf het begin de bedoeling het beroep als brouwer full-time te kunnen uitoefenen. Op 10 maart 2008 werd de BVBA Brouwerij de Vlier officieel opgericht.

    Als locatie werd een leegstaand gebouw gevonden in het centrum van de Leuvense deelgemeente Kessel-Lo, waar vroeger het café Bieduif’ke was gevestigd. De naamkeuze voor de nieuwe brouwerij vloeide voort uit de streeknaam Vlierbeek, vandaar Brouwerij de Vlier.

    Nieuwe installatie

    In april al werd het besluit genomen om een volledig nieuwe brouwinstallatie aan te kopen. Door zijn werkzaamheden in de brouwerijwereld was Marc bevriend geraakt met Pierre Rajotte van een Canadese leverancier van kleine brouwerijinstallaties, betaalbaar maar van goede kwaliteit. De brouwketels en tanks werden begin juni geleverd en geïnstalleerd, zodat nog diezelfde maand kon gestart worden met proefbrouwen zodat al begin juli het eerste bier op grote schaal gebrouwen kon worden.

    Verhuizing

    Marc kwam al snel tot de conclusie dat deze locatie op logistiek vlak een verkeerde keuze was. Eerst werd er nog een deel van een magazijn afgehuurd in Winksele, maar uiteindelijk besloot Marc, in overleg met zijn vrouw Kristin, hun woning in Kessel-lo te verkopen en uit te kijken naar een betere locatie. Deze werd al begin 2009 gevonden in Holsbeek, vlakbij Kessel-lo op de Leuvensebaan. De vrijstaande woning met ruime kelder werd omgevormd tot brouwerij met proeverijlokaal en de dubbele garage ging dienst doen als opslagruimte. De werkenzaamheden daar begonnen in mei 2009 en al in juli verhuisde de brouwerij, waardoor er voortaan in Holsbeek wordt gebrouwen. In september opende ook het proeflokaal zijn deuren en werd definitief afscheid genomen van de lokatie in Kessel-lo.

    In Holsbeek werd het assortiment uitgebreid tot 5 bieren waarvan er 3 het jaar rond geproduceerd worden en 2 seizoensbieren. Verder brouwt Marc ook een aantal bieren op maat. Om deze productie aan te kunnen werden 2 gistingstanks aangeschaft van 1000 l.
     

    Cookie instellingen