Vandenschrieck, Brouwerij

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Actieve brouwerij
Nee (93 jaar geleden gestopt)
Opgericht in
Onbekend
Gestopt in
1926
Overgenomen door

Biermerken van Vandenschrieck, Brouwerij

Geen biermerk bekend van Vandenschrieck, Brouwerij.

Achtergrond informatie

De leemstreek rond Tienen leent zich uitstekend tot de teelt van graangewassen, granen die verwerkt werden tot meel en brood, maar ook tot bier en jenever. In de kadastrale atlas van Popp uit het midden van de 19de eeuw werden nog zes brouwerijen.
Brouwerij den Anker was oorspronkelijk gelegen op de hoek van het Torsinplein en de Hoegaardenstraat en is later opgegaan in de Brouwerij Pieraerts die in de volksmond ook wel de "Brouwerij der Dokters" werd genoemd. Deze brouwde het populaire Zoegbier.

De sluitsteen van de inrijpoort van de oude brouwerijgebouwen bevindt zich nu in de St.-Katharinastraat. Hoe deze steen hier terecht kwam, is tot op heden een raadsel. Vermoedelijk werd hij in de gebouwen van de Brouwerij Vandenschrieck ingemetseld na de overname van het bedrijf door Theophile Pieraerts in 1926.

De oorspronkelijke gebouwen van Brouwerij Vandenschrieck dateren uit de zeventiger jaren van de 19de eeuw. Toemalig brouwer Eugène Janssens liet hier tussen 1870 en 1873 een biermagazijn optrekken in de typische 19de-eeuwse Rundbogenstijl. In dit vroegere biermagazijn werd later de brouwerij van de gebroeders Vandenschrieck gevestigd. Inhet begin van de 20e eeuw bezat de brouwerij ook depots in Brussel, Antwerpen en Luik. Omstreeks 1926 werd de Tiense vestiging ingelijfd door het Leuvense Artois.
 

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.