Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Artois Brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Artois Brouwerij

Artois Brouwerij was een bierbrouwerij uit Leuven (België).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

De brouwerij is nu eigendom van Anheuser-Busch InBev. De brouwerij bestaat onder de naam Artois sinds 1717 wanneer Sébastien Artois de oude Leuvense Brouwerij den Hoorn overkoopt.

Brouwerij den Hoorn

Brouwerij den Hoorn bestond zeker al in 1366. Van dat jaar is in de stadsregisters van Leuven een notitie beschikbaar van de registratie van accijnzen van de brouwerij. De brouwerij floreerde mede door de aanwezigheid van studenten, na de oprichting van de Katholieke Universiteit Leuven in 1425, maar ook door de slechte kwaliteit van het vervuilde drinkwater. In de 15de eeuw groeit het bedrijf dan ook uit tot een van de grootste ondernemingen van de stad. De gemiddelde stadsinwoner dronk rond 1500 zo'n 300 tot 440 liter bier per jaar omdat bier drinken gezonder was dan water. Met de accijnzen uit bierverkoop, kon de stad de o.a. stadsinfrastructuur verbeteren, wat de gehele stad ten goede kwam. In 1537 was Den Hoorn zelfs de belangrijkste onderneming van de stad. De stad Leuven dankt zijn welvaart dus deels aan Brouwerij den Hoorn. Aangetrokken door dit succes had Den Hoorn uiteraard ook lokale concurrenten.

Sébastien Artois

Sébastien Artois wordt in Brouwerij den Hoorn op 13 juni 1708 Meesterbrouwer. Negen jaar later kocht hij de brouwerij en gaf hem zijn naam maar behield wel de hoorn in het logo van de brouwerij. Kleinzoon Leonard Artois kocht voor de expansie twee andere Leuvense brouwerijen op, Brouwerij de Franse Kroon in 1787 en Brouwerij de Prins Karel in 1793. Niet alleen dit zorgde voor een verdere groei maar ook de beschikbaarheid van het nieuwe Kanaal Leuven-Dijle. Ten tijde van het Eerste Franse Keizerrijk was Brouwerij Artois de grootste brouwerij van het hele rijk en kon ook na de verbeurdverklaring van het Grijzezusterklooster in Leuven dit aankopen om de productie-eenheid nog verder uit te breiden. Leonard Artous overlijdt in 1814 kinderloos en zijn zus Jeanne-Marie Artois zal de laatste Artois in het bedrijf worden. Ze was gehuwd met Leuvens burgemeester Jean Baptiste Plasschaert.

Vererving

In de 19de eeuw komt de familie Marneffe middels een erfenis aan de brouwerij en Albert Marneffe zal het bedrijf leiden. Zijn aandelen gaan later weer over in de familie de Mevius waardoor de leiding van het bedrijf naar zijn neef Edmond Willems gaat. De twee dochters van Willems richten in 1901 de naamloze vennootschap Brouwerijen Artois op. Het kapitaal is evenwel tot heden nog een significant aandelenpakket van de huidige groep AB InBev.

Lees ook

Kerstbier het hele jaar

Al vanaf 1892 brouwt de brouwerij ook pils bier en het Bock bier. Maar het speciale kerstbier Stella, dat geïntroduceerd werd met kerstmis 1926, dat het meest succesvol is. Dit succes maakt dat het kerstbier het jaar rond wordt gebrouwen. Stella Artois wordt dan ook veruit het meest succesvolle product van de brouwerij.

Op overnamepad

In 1928 wordt de productie van de Tiense brouwers Vandenschrieck overgenomen. Vanaf 1936 komt de familie de Baillet Latour als aandeelhouder in het zicht waarna Graaf Alfred de Baillet Latour actief is in het bestuur van het bedrijf tot zijn overlijden in 1980. In 1954 wordt Brouwerij Chevalier Marin in Mechelen overgenomen. In 1964 is het de beurt aan het Gentse Brouwerij Meiresonne. Twee jaar later werd de productie in Gent al gestopt en overgenomen door Leuven. Het bottelen van limonades bleef wel in Gent. Er werd in Zwijnaarde een nieuwe grotere bottelarij/distributie-eenheid van Artois opgericht, deels met personeel van Gent. In 1975 werden de activiteiten bij Brouwerij Meiresonne volledig gestopt.

In 1967 is de Werchterse Brouwerij Jack-Op aan de beurt en in Nederland wordt in 1968 de Dommelsche Bierbrouwerij van Dommelen overgenomen. In 1969 houdt men het dichter bij huis, Brouwerij Mena uit Rotselaar wordt overgenomen. In 1971 wordt ook geparticipeerd in Brouwerij Grade uit Mont-Saint-Guibert die door het latere Interbrew volledig wordt overgenomen. Daar wordt Vieux-Temps gebrouwen en vanaf 1975 ook Leffe in een akkoord met Brouwerij Lootvoet uit Overijse, later ook door Interbrew overgenomen.

Fusiegesprekken

Ondanks alle overnames wordt in 1971 duidelijk dat de brouwerij te klein is om te overleven. In dat jaar vinden in in het diepste geheim de eerste gesprekken plaats met Brouwerij Piedbœuf. Philippe de Spoelberch wordt ook actief in de brouwerij. Hij zorgt onder andere voor een succesvolle lancering van Stella Artois als luxebier op de Britse markt. De familie van de Haachtse burggraven de Spoelberch is één van de belangrijkste aandeelhouders van het bedrijf geworden. De waarde van het aandelenpakket in handen van de familie de Spoelberch wordt in 2007 berekend op 3,126 miljard euro wat hen tot één van de rijkste families van België maakt.

Nog meer overnames

In 1973 is de overname van Brouwerij Martinas (Ginder-Ale) uit Merchtem aan de beurt. De productie van de Ginder-Ale gebeurt pas vanaf 1991 in Leuven. In 1976 wordt Brouwerij Leopold in Brussel overgenomen. De productie wordt naar Leuven verplaatst in 1981. In Leuven zelf wordt in 1977 Loburg gelanceerd, het duurdere luxebier dient ook een nieuwe markt aan te boren, maar zal toch nooit een groot succes kennen. In 1978 verwerft de brouwerij een participatie in de Brusselse Brouwerij Wielemans-Ceuppens. Vanaf 1982 wordt dat bier ook in Leuven gebotteld.

Fusie

16 Jaar na de eerste gesprekken was in 1988 de fusie een feit. Vanaf gingen beide brouwerijen samen verder onder de naam Interbrew. In 1988 wordt de brouwerij volledig overgenomen door Interbrew en verhuist de productie naar Leuven. In 1979 is er de overname van Brouwerij de Gheest (Safir pils). Ook hier wordt de productie een kleine tien jaar later van Aalst naar Leuven verplaatst. Wel zou vanaf 1995 de merknaam Safir terug gelanceerd worden. In 1985 brandt Brouwerij de Kluis uit. Brouwerij Artois koopt zich in en levert het kapitaal voor de heropbouw. Veel eerder al in 1958 was Brouwerij Loriers in Hoegaarden ook overgenomen. De merknaam Das van die brouwerij zou later door De Kluis terug opgepikt worden.
 

Overnames door Artois Brouwerij

Artois Brouwerij heeft 14 overnames gedaan. De eerste overname door Artois Brouwerij werd gedaan in 1926 (Vandenschrieck, Brouwerij) en de laatste in 1979 (Bierbrouwerij De Gheest). Bekijk hieronder de lijst met alle overnames door Artois Brouwerij.

Cookie instellingen