Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Den Arend Brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Den Arend Brouwerij

Den Arend Brouwerij was een bierbrouwerij uit Brugge (België).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Lees ook

De brouwerij Zevensterre in de Noordzandstraat verandert in 1540 van naam in De Blauwe Arend.
Het wordt later weer Brouwerij den Arend maar ook deze brouwerijnaam verdwijnt en duikt in 1553 weer op tijdens een telling maar dan is den Arend gevestigd nabij de Carmersbrug, nu Hotel Adornes.

Familie De Meulemeester

Het erf "De Blauwe Kroon", een huizenblok ronde brouwerij werd in 1814 gekocht door, Antoine De Meulemeester (1776-1849), de toenmalige eigenaar van de brouwerij "Den Arend". Dit duidt erop dat de familie De Meulemeester al voor 1814 eigenaar was van de brouwerij.

Groeiperiode

In de tweede helft van de 19de eeuw begon de grote bloei onder Leon De Meulemeester (1841-1922). In 1906 richt Leon De Meulemeester samen met zijn drie kinderen (Alice, Victor en Alphonse) de N.V. Den Arent op. De schoonzoon Louis Mahieu (1871-1949) werd bedrijfsleider. Sinds 1877 werd al nagedacht om een eventuele overstap naar het toen gloednieuwe lage gistingsprocédé, alleen de oude wet op de accijnzen was nog een belemmering. Maar Leon speelde het slim en nam een directeur der Accijnzen in dienst als commercieel directeur. De wet veranderde en de Brasserie L'Aigle was er daarom snel bij om pils op de markt te brengen. De Arend of Aigle in Brugge was hiermee één van de eerste brouwerijen in België die het lage gistingsproces toepaste en zo mede het pilsbier populair maakte.

Uitbreiding

De behuizing de brouwerij langs de St.-Annarei werd te klein om de nieuwe installaties voor lage gisting onder te brengen. Zonder dat er zich ooit iemand in het stadsbestuur zorgen over maakte, kreeg N.V. Den Arent in 1925 van het stadsbestuur de vergunning om 37 huisjes af te breken in de woonblok Rijkepijndersstraat(12), Snaggaardstraat(3) en Elisabeth Zorghestraat(22). In ruil hiervoor werd door de stad gevraagd om 37 nieuwe godshuisjes te bouwen op het nieuwe Gezellekwartier in de Stijn Streuvelsstraat. Op het onteigend terrein van meer dan 13.000 m2 bouwt de N.V. een nieuwe brouwerij. Hiervoor werd door de stad toestemming gegeven om de gebouwen tot 22 meter te mogen bouwen.

Fusie

In 1928 werd de nieuwe NV Grote Verenigde Brouwerijen Aigle-Belgica gesticht door een fusie van Den Arend uit Brugge en Belgica uit Gent. De hoofdzetel bleef te Brugge, waardoor Gent steeds als een bijhuis van Brugge werd beschouwd.

Een deel van de productie werd na de Tweede Wereldoorlog gebrouwen in de Brouwerij Krüger in Eeklo.
 

Cookie instellingen