Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij \'t Hamerken

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij \'t Hamerken

Brouwerij \'t Hamerken was een bierbrouwerij uit Brugge (België).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Op de plaats waar Brouwerij de Gouden Boom gevestigd was, tussen de Langestraat en het Verbrand Nieuwland, brouwde al in 1455 een zekere Jan Hugheins bier.

In 1580 kwam de naam 't Hamerken de eerste keer voor als landelijk huis dat bekend stond als herberg, waarvan de uitbaters vanaf 1588 in registers zijn terug te vinden. In 1770 werd 't Hamerken omschreven als stokerij en herberg met in de loop der jaren diverse eigenaars: François de Knock (1770), Louis de Busscher-Minne (1816) en voor 1850 was er nog Joannes-Baptiste Schaeverbeke, wiens oudste zoon hem later opvolgden en voor de andere zoon, Charles Schaeverbeke (1852-1919), kocht vader Jean-Baptist de Brouwerij den Anker in de Wijngaardstraat. Nog een andere zoon, Leon Schaverbeke richt in 1894 de Brouwerij_la_Marine op in de Wollestraat. 

Voor de familie Vanneste begon het allemaal in 1872, toen Jules Vanneste (1835-1909), een boer uit Oostkamp, zijn intrek nam in deze bestaande Stokerij en Mouterij 't Hamerken. Jules begon er ook vanaf 1889 bier te brouwen. Nog geen vijf jaar later was de brouwerij de tweede belangrijkste van de toen nog 31 Brugse brouwerijen (telling 1904). De stokerij werd gestopt maar een gloednieuwe mouterij draaide vanaf 1902 op volle toeren tot 1976. Toen ook dit werd afgestoten. Zoon Cyriel (1861-1925) zette de taak van zijn vader voort.

Eerste Wereldoorlog

Lees ook

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden in 1916 de koperen ketels door de Duitsers opgeëist, maar vanaf 1918 werd opnieuw gebrouwen in ijzeren ketels. Het was ook die tijd dat men ook ging afvullen op fles. O.a. het bekende Stonnenbier. Men kende er zelfs een Brugse Gueuze.

Ammoniakcompressor

Rond de jaren 1930 deed de familie Vanneste de zware investeringen in een ammoniakcompressor voor de lage-gistingsbieren van het pilsner-type. Opvolger Jacques Vanneste richtte in 1940 de't Hamerken op. Buiten de bieren van het pilsner- en dortmunder-type werd ook nog een Brugse Tripel gebrouwen, een donkerkleurig licht bier met een densiteit van 5 graden.

Dreigende sluiting

In 1976 werd de mouterij stilgelegd toen bleek dat het niet meer rendabel was om op die manier mout te blijven produceren. Maar in 1982 werd het handelsfonds van 't Hamerken door Brouwerij Haacht overgenomen en de laatste grote brouwerij van de stad dreigde te verdwijnen. Toon Denooze van Brouwerij de Hopduvel uit Gent bleef in 1982 de brouwketels echter warm houden door er het bier Stropken te brouwen.

In 1983 stichtte Paul Vanneste (achterkleinzoon van de stichter) er in samenwerking met Brouwerij Frank Boon uit Lembeek hier de nieuwe Brouwerij de Gouden Boom.

Cookie instellingen