Brouwerij De Feniks

Gegevens brouwerij
Land
Provincie
Locatie brouwerij
Mellestraat 138
Postcode
8501
Plaats
Actieve brouwerij
Ja (3 jaar actief)
Opgericht in
2016
Voorzieningen
Proeflokaal
Restaurant
Rondleiding
Ketels te huur
Winkel

Biermerken van Brouwerij De Feniks

Achtergrond informatie

Achtergrond informatie

In 2015 ging Kurt Decoene op zoek naar een brouwer/brouwerij die bereid was om een bier te ontwikkelen voor de Chinese markt. Hij ving bot bij de grote brouwerijen en de volgende logische stap was om jeugdvriend Gino Vantieghem aan te spreken. De brouwerij is in juli 2016 officieel opgericht.

Het proefbrouwen in de gehuurde installatie van brouwerij Eutropius kreeg een onverwachte wending toen Eutropius midden 2016 besloot te verhuizen. Het pand en de brouw installatie werden overgelaten. Prompt besloten de twee vrienden de boel over te nemen en om samen een nieuwe brouwerij op te richten.

Zowel Gino als Kurt werkten op dat moment voltijds bij andere bedrijven zodat de getalenteerde Jasper Candaele (UGent, brouwschool Kaho Sint-Lieven Gent) werd aangeworven als brouwer. Ondertussen verliet Gino zijn vorige werkgever om zich ook voltijds met de brouwerij te gaan bezig houden.  Kurt volgde een cursus Artisanaal brouwen en werkt ondertussen deeltijds voor de brouwerij (o.a. als barrel master).

Zes etiketten van Brouwerij de Feniks

De Brouwerij

De brouwerij is gevestigd in een pand aan de Mellestraat in Heule bij Kortrijk waar ook brouwerij Eutropius en Alvinne al het levenslicht zagen.  

Momenteel wordt in de oude (Alvinne/Eutropius) installatie gebrouwen op 500l - 850liter per batch. Begin 2017 werden drie glycol gekoelde 10 HL fermentatie tanks en een 10 HL BBT tank van Italiaanse makelij aangekocht. In september 2017 wordt de oude brouwzaal aangevuld met een tweede 12 HL brouwzaal van Chinese makelij en wordt de tank capaciteit met nog eens 5 fermentatie tanks van 20 HL uitgebreid. In de streek is de ‘proefzolder’ semi-legendarisch onder bierliefhebbers sinds de tijd dat Brouwerij Alvinne daar was gevestigd. De Feniks blaast de proefzolder nieuw leven in en steeds meer mensen vinden hun weg terug. 

De brouwerij heeft op korte tijd een vast assortiment van 6 erg toegankelijke bieren ontwikkeld. Daarnaast worden op gezette tijden speciale limited edition bieren gebrouwen.  Achter elk bier zit wel een - soms erg persoonlijk - verhaal.  Begin 2017 startte de brouwerij ook met een programma van barrel aging.  

De brouwerij is open voor het publiek op zaterdag voormiddag (10u-13u) of op afspraak.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Locatie brouwerij


Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.