Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Proef-locaal het Achterom

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Proef-locaal het Achterom

Proef-locaal het Achterom is een bierbrouwerij uit Apeldoorn (Nederland) die is opgericht in 2010.

Het Achterom

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Er is bij ons geen informatie bekend over biermerken van Proef-locaal het Achterom.

Voeg nu een bier toe van Proef-locaal het Achterom!

  Achtergrond informatie

  En de dood van kunstenaar Van Reekum in 1994 werd de galerij, tot haar overlijden in 2008, door zijn vrouw voortgezet. De erfgenamen stonden voor de keuze de galerie voort te zetten of van de hand te doen, en toen zich in 2009 de mogelijkheid voordeed het pand, samen met een deel van de collectie, te verkopen aan de vereniging Andries van Driesum, werd gekozen werd voor het laatste.

  De vereniging heeft het pand in 2009 en 2010 volledig gerenoveerd en aangepast aan de hedendaagse normen. Op 1 september 2010 werd de officiële openingshandeling verricht door wethouder Fokko Spoelstra van de gemeente Apeldoorn. Proef-Locaal Het Achterom is het predikaat Gemeentelijk Monument toegekend.

  In Proef-Locaal Het Achterom wordt wekelijks in de eigen brouwinstallatie het ambachtelijke speciaalbier Veluwse Schavuyt gebrouwen. Het ambachtelijke bier heeft een hoge gisting en wordt niet gefiltreerd en gepasteuriseerd, waardoor de mooie volle smaak van de gebruikte brouwingrediënten in het bier volledig aanwezig blijft. De grondstoffen voor het brouwproces worden zorgvuldig geselecteerd en continue bewaakt op kwaliteit.

  Lees ook

  De Veluwse Schavuyt wordt gelagerd in de kelder van het proeflokaal en wordt per brouwsel van 250 l. gebrouwen. De Veluwse Schavuyt staat vanzelfsprekend op de tap van Proef-Locaal Het Achterom, maar is voor de echte liefhebber ook beschikbaar via de drankenhandel en horecagelegenheden. Het wordt geleverd in fusten van 20 liter en in diverse formaten flessen en cadeauverpakkingen. Gasten van het Proef-Locaal kunnen het brouwproces van de Veluwse Schavuyt (op verzoek) in de praktijk volgen. Tegelijkertijd wordt gelegenheid geboden het exclusieve ambachtelijke bier te proeven.

  Eigen brouwerij

  Nu wordt de Veluwse Schavuyt al enkele jaren in kleine hoeveelheden in proeflokaal Het Achterom aan de Mariastraat gebrouwen in weekelijkse hoeveelheden van 250 liter. Daarin komt 2013 verandering in. De Veluwse Schavuyt wordt als merknaam van de Vereniging Andries van Driesum losgekoppeld waartoe ook sinds een aantal jaren Het Achterom behoort.

  In het voormalige ketelhuis van Zwitsal aan de Vlijtsweweg hopen de brouwers van de Veluwse Schavuyt in juli 2013 hun werk te kunnen aanvangen in hun eigen brouwerij. De brouwerij, die de naam De Vlijt krijgt, en goed is voor minstens 100.000 liter op jaarbasis. Dus wordt straks de Veluwse Schavuyt op twee lokaties gebrouwen.