Stoombierbrouwerij De Kroon

Gegevens brouwerij
Provincie
Oude locatie brouwerij
Oeverstraat
Plaats
Actieve brouwerij
Nee (84 jaar geleden gestopt)
Opgericht in
1856
Gestopt in
1935 (79 jaar actief geweest)
Overgenomen door

Biermerken van Stoombierbrouwerij De Kroon

Geen biermerk bekend van Stoombierbrouwerij De Kroon.

Achtergrond informatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit de stadsarchieven blijkt dat er al in de 18e eeuw in de binnenstad van Arnhem een brouwerij actief is geweest met de naam Het Witte Paard. In oktober 1856 huurden de heren Werthemann en Turstig de kleine brouwerij, eigendom van S.J.C Arntz, voor 4 jaar. De huurprijs bedroeg toen al 625 gulden per jaar. Het gedeelte aan de Oeverstraat werd als woonhuis gebruikt en het gebouw erachter deed dienst als brouwerij. Nog in oktober van dat jaar werd begonnen met het brouwen van bovengistend bier en hetzelfde jaar werd ook het eerste zgn. Beierse bier, een ondergistend bier gebrouwen, als een van de eerste brouwerijen in Nederland. Aangezien voor het brouwen van ondergistend voldoende koelvermogen noodzakelijk is en hier niet voldoende bergruimte voor het ijs aanwezig was voor een goede kwaliteit bier werd besloten om aan de Amsterdamscheweg, net buiten de binnenstad, een nieuwe eigentijdse brouwerij te bouwen.

In 1860 werd daar een geheel nieuwe brouwerij neergezet en het kreeg toen ook een andere naam: De Kroon. In oktober dat jaar werd het eerste brouwsel gemaakt, ook toen nog handmatig. In 1867 werd de brouwerij uitgebreid en voorzien van stoomkracht. De naam werd dan ook gewijzigd in Naamlooze Vennootschap Stoombierbrouwerij De Kroon. Ook werden toen tevens grote bier- en ijskelders gebouwd. Deze aanpassingen kwamen de kwaliteit van het bier zeer ten goede waardoor de vraag steeds groter werd. In 1885 stierf oprichter Turstig en vijf jaar later moest ook mede-oprichter Werthemann zich om gezondheidsredenen terug trekken uit het bedrijf. Het bedrijf kwam hierna kort onder leiding van zijn zoon A.E. Werthemann. Na diens vertrek brak als gevolg van verkeerde keuzes een tijdperk van moeilijkheden aan. Hierdoor ging men bijna failliet. Maar het tij keerde en er kwamen snel weer betere tijden aan.

In 1900 kwam de leiding in handen van de zoon van oprichter Turstig die de brouwerij geheel reorganiseerde. De goede resultaten bleven niet uit, zodat het vijftigjarig jubileum met tevredenheid kon worden gevierd. In dat jubileumjaar twijfelde niemand eraan dat als er zo werd doorgewerkt het honderdjarig jubileum ook zou worden gehaald. Dat lukte echter niet. In 1935 viel het doek voor de Arnhemse Brouwerij de Kroon en werd het ingelijft door Heineken.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.