Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Stoombierbrouwerij De Kroon

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Stoombierbrouwerij De Kroon

Stoombierbrouwerij De Kroon was een bierbrouwerij uit Arnhem (Nederland).

Gegevens brouwerij

 • Type brouwerij

  Productiebrouwerij

 • Actief

  Nee, in 1935 gesloten (79 jaar actief geweest)

 • Straat

  Oeverstraat 0

 • Plaats

  Arnhem

 • Provincie

  Gelderland

 • Land

  Nederland

 • Overgenomen door

  Heineken in 1934

Achtergrond informatie

 

 

 

 

 

 

Lees ook

 

 

 

 

 

Uit de stadsarchieven blijkt dat er al in de 18e eeuw in de binnenstad van Arnhem een brouwerij actief is geweest met de naam Het Witte Paard. In oktober 1856 huurden de heren Werthemann en Turstig de kleine brouwerij, eigendom van S.J.C Arntz, voor 4 jaar. De huurprijs bedroeg toen al 625 gulden per jaar. Het gedeelte aan de Oeverstraat werd als woonhuis gebruikt en het gebouw erachter deed dienst als brouwerij. Nog in oktober van dat jaar werd begonnen met het brouwen van bovengistend bier en hetzelfde jaar werd ook het eerste zgn. Beierse bier, een ondergistend bier gebrouwen, als een van de eerste brouwerijen in Nederland. Aangezien voor het brouwen van ondergistend voldoende koelvermogen noodzakelijk is en hier niet voldoende bergruimte voor het ijs aanwezig was voor een goede kwaliteit bier werd besloten om aan de Amsterdamscheweg, net buiten de binnenstad, een nieuwe eigentijdse brouwerij te bouwen.

In 1860 werd daar een geheel nieuwe brouwerij neergezet en het kreeg toen ook een andere naam: De Kroon. In oktober dat jaar werd het eerste brouwsel gemaakt, ook toen nog handmatig. In 1867 werd de brouwerij uitgebreid en voorzien van stoomkracht. De naam werd dan ook gewijzigd in Naamlooze Vennootschap Stoombierbrouwerij De Kroon. Ook werden toen tevens grote bier- en ijskelders gebouwd. Deze aanpassingen kwamen de kwaliteit van het bier zeer ten goede waardoor de vraag steeds groter werd. In 1885 stierf oprichter Turstig en vijf jaar later moest ook mede-oprichter Werthemann zich om gezondheidsredenen terug trekken uit het bedrijf. Het bedrijf kwam hierna kort onder leiding van zijn zoon A.E. Werthemann. Na diens vertrek brak als gevolg van verkeerde keuzes een tijdperk van moeilijkheden aan. Hierdoor ging men bijna failliet. Maar het tij keerde en er kwamen snel weer betere tijden aan.

In 1900 kwam de leiding in handen van de zoon van oprichter Turstig die de brouwerij geheel reorganiseerde. De goede resultaten bleven niet uit, zodat het vijftigjarig jubileum met tevredenheid kon worden gevierd. In dat jubileumjaar twijfelde niemand eraan dat als er zo werd doorgewerkt het honderdjarig jubileum ook zou worden gehaald. Dat lukte echter niet. In 1935 viel het doek voor de Arnhemse Brouwerij de Kroon en werd het ingelijft door Heineken.

Cookie instellingen