Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Germania

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Germania

Bierbrouwerij Germania was een bierbrouwerij uit Wageningen (Nederland).

Gegevens brouwerij

  • Type brouwerij

    Productiebrouwerij

  • Actief

    Nee, in 1909 gesloten (45 jaar actief geweest)

  • Straat

    0

  • Plaats

    Wageningen

  • Provincie

    Gelderland

  • Land

    Nederland

Achtergrond informatie

De brouwerij start haar activiteiten in 1864. Als in 1881 de Duitser Hoolmans de nieuwe eigenaar wordt werd de Wageningse Bierbrouwerij herdoopt tot Stoombierbrouwerij Germania. Hij bouwde ook het grote huis tegen de brouwerij. Over de geschiedenis van het bedrijf is weinig bekend. De eigenaar gaf geen inlichtingen aan officiële instanties en het bedrijfsarchief is tijdens de oorlogsjaren verloren gegaan.

Bond van Werklieden

De organisatie onder de bierbrouwersgezellen komt voor het eerst op gang in 1899 als de Amsterdamse gezellen zich aaneensluiten in ‘Eendracht Maakt Macht’. Al spoedig sluiten zich ook werknemers aan die werkzaam zijn bij likeurstokerijen en mineraalwaterfabrieken. De naam van de wordt gewijzigd in Bond van Werklieden in Alcoholhoudende en Alcoholvrije Dranken en sluit zich in 1906 aan bij het NVV (Nederlanse Vereniging van Vakbonden). Naar verluit sluiten ook de werknemers van Germania zich in dat zelfde jaar aan bij de bond en wordt er een correspondentschap te Wageningen opgericht. Dit is een voorziening voor die plaatsen waar te weinig leden zijn om een afdeling tot stand te brengen. Germania stelt echter de aanwezigheid van de bond niet op prijs en ontslaat de correspondent. Het gehele personeel, zes man sterk, gaat daarop in staking met als hoofdeis het ongedaan maken van het ontslag. En passant wordt er een looneis gesteld. De reactie van het bedrijf is: ontslag van alle stakers. De staking duurt 12 dagen en kan worden beëindigd met een overwinning. Alle ontslagen worden ingetrokken en er komt een loonsverhoging. Bijzonder is dat gebruik wordt gemaakt van een consumentenboykot.

Lees ook

Werktijden

Bij Germania is in 1907 de werkdag 11 uur die driemaal wordt onderbroken door een schaft. De dagverdeling is van 6 tot 8.30 uur, 9 tot 12 uur en 13.30 tot 19.00 uur. Op toerbeurt werd er ook op zondag gewerkt. Één man werkt gedurende 300 nachten 11 uur. Uiteraard kwam er regelmatig nog een uurtje overwerk bij.

Failliet

De brouwerij gaat in 1907 failliet en wordt omgebouwd tot mouterij.
Rond 1908 werd het Export Bierbrouwerij Holland, waarvan Bavaria de laatste eigenaar was. In 1909 wordt na verkoop de naam Germania geschrapt en wordt het Mouterij ‘Nederland’.

Klein beetje biercultuur terug

Na bijna een eeuw (2004) is er weer een Wagenings bier, met als merknaam Ons Bier, op de markt gekomen. Ons Bier is een stevige tripel uit gerst verbouwd van onder meer de Wageningse Enk. Het malen van het gerst vindt plaats bij Windmolen de Vlijt en het mouten bij de Wageningse Exportmouterij. Het brouwen moet buiten Wageningen plaatsvinden bij de Maasland Brouwerij te Oss.

Cookie instellingen