Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Maasland Brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Maasland Brouwerij

Maasland Brouwerij was een bierbrouwerij uit Oss (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Ed van Nisius

Het initiatief voor de Maasland Brouwerij werd genomen door Ed van Nisius, eigenaar van de Wijn- & Bierboetiek in Den Haag. Nadat hij in contact kwam met een brouwer waren de zaken snel rond en werd begonnen aan de bouw van een eigen brouwerij. Als vestigingsplaats werd Oss gekozen omdat de brouwer daar woonde. Al tijdens de bouw verschenen de eerste bieren op de markt gebrouwen bij Brouwerij 't IJ in Amsterdam wel volgens eigen receptuur. Nadat de eerste proefbrouwsels in de fles zaten liet de brouwer het om persoonlijke redenen plotseling afweten. Daarop besloot Ed zelf te gaan brouwen.

Nieuwe schrootmolen

Vanaf 1995 werd Ed van Nisius bijgestaan door Frans Schamp. Tijdens zijn studie in Den Bosch was hij al regelmatig in de brouwerij in Oss te vinden. Als enthousiast thuisbrouwer vond hij na afronding van zijn studie een baan als brouwer bij de Maasland Brouwerij. Tijdens zijn studie heeft hij eerst nog ervaring opgedaan bij de Gulpener Bierbrouwerij.
In 1998 werd een nieuwe schrootmolen aangeschaft die drie keer sneller was dan de voorgaande schrootmolen. De oude schrootmolen is in gebruik genomen bij de Hogere Agrarische School in Den Bosch. In 2000 werd er wekelijks 2200 liter bovengistend bier gebrouwen en werd de mout niet meer afgenomen van de firma Dingemans uit het Belgische Stabroek maar van Bavaria.

Euroflessen

Met ingang van 1 januari 2002 stapte ook de Maasland Brouwerij over op de 30 centiliter eurofles die nieuw betrokken werden bij Lindeboom Bierbrouwerij B.V. in Neer (Limburg). Aan het gebruik van deze euroflessen worden hoge eisen gesteld met betrekking tot het spoelen, de etikettering, nieuwe flessen en leveranciers en er moet worden betaald voor de zogenaamde 'flessenpool'. Voor een grotere brouwerij is spoelen goedkoper dan het in gebruik nemen van nieuwe flessen maar voor het kleine Maasland Brouwerij bleek juist het spoelen een probleem. Om die reden kwamen beide brouwerijen overeen dat de Maasland Brouwerij de nieuwe flessen in gebruik nam en de geretourneerde flessen in Lindeboom-kratten aanleverde aan Lindeboom Bierbrouwerij. De Maasland Brouwerij had hiermee haar kratten weer vrij en de Lindeboom-kratten konden door naar Lindeboom Bierbrouwerij. Van een verdere samenwerking tussen beide brouwerijen is echter nog geen sprake, echter is de Lindeboom Bierbrouwerij druk aan het experimenterend met bovengistende bieren, dus mogelijk kan in de toekomst Maasland Brouwerij de productiepieken van Lindeboom gaat opvangen.

Walhalla

Vanaf eind 2002 werd Manon Schamp, de vrouw van, ook actief in de brouwerij om enige administratieve werkzaamheden voor haar rekening te nemen. Vanaf 1 januari 2003 werd de Walhalla Brouwerij opgenomen in de Maasland Brouwerij, althans het mobiele concept. De oude ruimte van de Walhalla Brouwerij, aan de Galliërsweg 310, werd wel gesloten. Op locatie worden er nog altijd zgn. Walhalla-feesten verzorgd. Voor kleinere groepen (van 10 tot 20 personen) is het nu echter ook mogelijk om in de Maasland Brouwerij activiteiten volgens het Walhalla-concept te ontplooien.

Microbiologisch lab

Begin 2003 werd er ruimte vrij gemaakt voor de inrichting van een eigen microbiologisch laboratorium in de brouwerij die via relaties van Frans Schamp werd voorzien van de nodige spullen. Verder bevind zich in de brouwerij zelf een maischketel/klaringskuip en een kookketel met een inhoud van 26 hectoliter, verwarmd door middel van stoom. In de gistruimte staan drie open gistbakken waarin de bovengisting van alle speciaalbieren plaats vindt. Hiernaast bevinden zich in de brouwerij nog een drietal lagertanks en een bottellijn. In de aparte schrootruimte bevindt zich de eerder gemelde moderne schrootmolen en is er opslag voor ongeveer 6000 kilogram gerste- en tarwemout. Achterin de brouwerij is een warme kamer waar alle bieren kunnen nagisten in zowel fles als fust. Hierna worden de flessen voorzien van een etiket met een etiketteermachine die in gebruik is sinds 1999 met een etiketteermachine die ongeveer 3000 flessen per uur.

Lees ook

Overname Jantjes' Bierbrouwerij

Na de sluiting van Jantjes' Bierbrouwerij nam de Maasland Brouwerij een aantal producten over. Later pakte Jan Martens de roerstok echter weer op en gebruikte de Walhalla-ketel om als brouwerij-huurder onder de naam Jantjes' Bieren Uden weer bieren in de markt te zetten.

Ingrijpende verbouwing

In 2004 werd de brouwerij een maand gesloten in verband met een ingrijpende verbouwing. Vloeren en wanden van de brouwerij werden vernieuwd. Ook het bovenliggende proeflokaal werd onder handen genomen. Op 19 juni 2004 werd de brouwerij opnieuw geopend, de dag waarop de brouwerij 15 jaar bestond.

Whisky

Het idee om een Whisky of Oss te fabriceren begint gestalte te krijgen. De vergunning voor de opslag van whisky is inmiddels verleend. Restbier uit de brouwerij wordt verstookt door Onder de Linden in Wageningen. Vervolgens zal dit stooksel minstens 1 jaar rijpen in houten vaten van elk 10 liter in Oss. Het zal een whisky worden van 40%.

In 2004 werd de Maasland Groep opgericht. De groep bestaat uit de volgende onderdelen:

Maasland Brouwerij Oss
Maaslandbieren Oss
Brouwerij Artikelen Museum (BAM)
Walhalla
Jantje's Bieren Uden
Ambachtelijk Brouwerij Centrum Oss (ABC Oss)
De Whiskey of Oss

In 2005 werd de capaciteit van de brouwerij verhoogd. Naast de 20 hl. open gistbakken en de 3 hl. gisttanks werd een nieuwe gisttank aangeschaft: een conische staande tank waarin zowel de primaire vergisting als de lagering in plaats kunnen vinden. Vanaf dat moment kon er per week een 20 hl. batch en een 10 hl. worden gebrouwen. De rol die het bedrijf speelt voor het Kleine Brouwers Collectief, de gezamelijke inkoop van grondstoffen en de individuele begeleiding van kleine brouwers, biedt veel leermomenten voor de leerlingen. De enthousiaste begeleiding, de concrete ondersteuning waarbij veel relevante achtergrondinformatie en kennis wordt overgedragen en de goed geoutilleerde bibliotheek zijn de ingredienten voor een geslaagde stage.

MaltOss

In 2006 werd er een nieuw bedrijf opgericht: MaltOss. Het is een groothandel voor kleine brouwerijen met Manon Schamp als directeur. Holland Malt (voorheen Bavaria Malt) heeft besloten geen mout in zakken meer te leveren. Alle Nederlandse brouwerijen die mout in zakken afnemen, moeten nu hun mout kopen bij MaltOss. Daarnaast levert MaltOss speciale mouten, reinigings- en desinfecteringsmiddelen, glaswerk, kartonnage, hop, kroonkurken, etc.

Faillisement

Faillissement Osse brouwerij even afgewend. De laatste kans voor de Maasland Brouwerij, zo noemt Onno Kleefkens uit Amersfoort zijn initiatief om een faillissement af te wenden. Binnen een maand wil hij duidelijkheid hebben over de financiële situatie van de Osse brouwerij.
Een citaat van Onno Kleefkens. "Vanaf begin 2010 is er privé veel tijd en middelen ingestopt om de Maasland Brouwerij, alhoewel deze niet mijn eigendom is, weer aan de gang te krijgen. Dat leek met vallen en opstaan te lukken en de plannen die voorlagen waren ambitieus. Deze konden leiden tot een brouwerij met een goed product en een solide klantenbestand. Particuliere investeerders geloofden er ook in. Wij stonden als Phetradico Bieren met een groep anderen op het punt de brouwerij, als Coöperatieve Vereniging, over te nemen van de eigenaar van de brouwerij de heer Ed van Nisius. De werkelijkheid heeft ons/mij echter ingehaald. Productiefouten in proces en problemen met de techniek hebben er toe geleid dat er geen constante kwaliteit kon worden gegarandeerd. Dit leidde tot ontevreden klanten die bier terugstuurden en afhaakten als klant. In de afgelopen periode is hierin een doorbraak gekomen, in negatieve zin. Met de schuldeisers uit het verleden van de brouwerij in ons nek, de vaste kosten die elke maand doorlopen en de hoogte van de benodigde investeringen, was de basis onder een doorstart weg. Daarnaast haakten daarmee ook belangrijke potentiële investeerders af die nodig waren voor de investeringen om de brouwerij weer technisch op niveau te brengen. Hoe pijnlijk en emotioneel dit ook is voor de betrokkenen, vooral de brouwmeester die hier 15 jaar heeft gewerkt, is daarop het besluit genomen geen geld meer te stoppen in de huidige brouwerij. Dit betekent dat door mij de eigenaar hierover is bericht en is geadviseerd de Maasland Brouwerij aan de Kantsingel in Oss te sluiten. Een doorstart op een andere locatie in de omgeving Oss, waarvan in verschillende kranten sprake was, is niet aan de orde. Omdat er nog producten stonden die moesten worden afgewerkt is de definitieve sluiting een feit medio oktober."

Overnames door Maasland Brouwerij

Maasland Brouwerij heeft 1 overname gedaan, namelijk Walhalla Brouwerij in 2003.

Cookie instellingen