Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Marres-Ceulen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Marres-Ceulen

Brouwerij Marres-Ceulen was een bierbrouwerij uit Maastricht (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Lees ook

Marres-Ceulen

Dominicus Augustus (August) Marres (1831-1899) Dominicus Augustus (August) Marres (1831-1899) is de tweede zoon van Michael Marres, brouwer op het Onze lieve vrouwenplein. Bij zijn huwelijk in 1859 met Helène Ceulen, dochter van de burgemeester van St. Pieter Pierre Ceulen, koopt zijn vader voor hem het dubbele herenhuis op de Grote Gracht 60. In de tuin van dit huis wordt een bierbrouwerij gebouwd, Brouwerij Marres-Ceulen. De brouwerij heeft zijn ingang aan de Capucijnenstraat 6. August blijft daar tot zijn dood in 1899 wonen.
August Marres brengt de brouwerij in de capucijnenstraat tot bloei en hiermee gepaard voor velen werk. Zoon, Edmundus Wilhelmus Franciscus (Edmond) Marres (1874-1942), trouwt in 1898 met Amandine Sterckx. Tijdens dit huwelijk werd de leiding aan hem overgedragen. In de brouwerij wordt het toen bekende Marres 'Dobbel-Aajt' gebrouwen.

Verkoop in 1959

In 1942 overlijdt Edmond en komt de directie in handen van weer nieuwe generatie Marres. En Groepsfoto Marres-Ceulen ca. 1900 wel bij Edmonds tweede zoon Pierre Joseph Thophile (Pierre) Marres (1901-1968), die daarvoor zijn carrière in het bankwezen opgeeft. Pierre Marres is vanaf 1951 ook voorzitter van de Stichting Pro Infantibus te Maastricht, dit tot aan zijn overlijden in 1968. De achterkleinzoon van August Marres, Pierre, staakte zijn brouwersactiviteiten in 1959 en verkocht de brouwerij op 1 oktober 1959 in zijn geheel aan Bierbrouwerij Brand in Wijlre.
De traditie van het brouwen wordt thans voortgezet door Herman Marres, de oudste zoon van Pierre Marres, die leermeester bierbrouwer is in het onderwijsleerbedrijf Stadsbrouwerij het Schapenkopje te Dordrecht. Dit project is een stichting die samenwerkt met het Da Vinci College, een regionaal opleidingen­centrum voor beroepsonderwijs en volwasseneneducatie te Dordrecht en een praktische aanvulling wil geven op het onderwijs van de school.