Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij De Hoepel

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij De Hoepel

Brouwerij De Hoepel was een bierbrouwerij uit Venlo (Nederland).

Gegevens brouwerij

  • Type brouwerij

    Productiebrouwerij

  • Actief

    Nee, in 1917 gesloten (134 jaar actief geweest)

  • Straat

    0

  • Plaats

    Venlo

  • Provincie

    Limburg

  • Land

    Nederland

Achtergrond informatie

Lees ook

Op de hoek van de Parade en Begijnengang staat een pand dat tot diep in de Begijnengang doorloopt. Hierin was tot 1920 brouwerij de Hoepel gevestigd. In 1783 wordt de brouwerij beschreven door Willem Theunissen waarbij hij een bedrag van 2.000 gulden heeft opgenomen tegen een rente van 70 gulden voor een huis, erf en brouwerij gelegen tegenover de Grote Kerkstraat, genaamd 't Reipken. 't Reipke is in het Venlose dialect het verkleinwoord van de reip, de hoepel. Die laatste naam kiest Jan Christian Verzijl, afkomstig uit Katwijk aan de Maas, als hij de brouwerij overneemt.
Jan Christian bracht De Hoepel tot grote bloei. Met maar liefst 2313 vaten in 1819 was het veruit de voornaamste brouwerij in Venlo. Na zijn dood in 1820 volgt zijn zoon Jan Augustin hem op en ging hem ook zeer voor de wind. Als hij in 1866 op 85-jarige leeftijd overlijdt, wordt als beroep rentenier opgegeven. De brouwerij is dan al weer enkele jaren in handen van zijn neef Antoon Verzijl. Op dat moment zijn er vijf knechten in loondienst en wordt de brouwerij tot de belangrijkste van Noord-Limburg gerekend. Als in 1892 Louis Strauch in de Bolwaterstraat café-restaurant International opent, laat hij niet na te vermelden dat hij zijn klanten kan gerieven met het puike bier uit de brouwerij van de heer A. Verzijl à zes cent per glas. Verzijl had al vroeg in de gaten dat dat het verlenen van kredieten aan horecaondernemers hem een vast aantal afnemers gerandeerde. Evenals zijn directe voorganger, oom Jan Augustin, sterft Anton Verzijl ongehuwd. Brouwerij de Hoepel gaat over naar zijn petekind Antoon de Rijk. Deze schakelt over op de ondergistende brouwmethode, het bier in opkomst, en plaatst daarvoor de noodzakelijke koelinstallatie. In 1911 was het dan zover, het eerste ondergistend Lagerbier. Later komen daar de andere ondergistende bieren Pilsner en Münchner bij.

Bier in de fles

De verkoop van bier op de fles won tegen die tijd langzaam terrien en De Rijk was waarschijnlijk de eerste brouwer in Venlo die tot overging tot het bottelen van bier. Voor die tijd was het gebruikelijk om met een kan naar de brouwerij te gaan. Wie een feest vierde bestelde een 'kiendje' bier, een vat met een inhoud van 25 liter. In 1917 tijdens de eerste wereld oorlog moet de brouwerij stilgelegd wegens gebrek aan brandstoffen en gerst. Drie jaar later koopt Willem Bedaux het pand en vestigt er een rijwielhandel.

Cookie instellingen