Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij De Peelhaas Rutten

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij De Peelhaas Rutten

Bierbrouwerij De Peelhaas Rutten was een bierbrouwerij uit Venray (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

De grootvader van de laatste brouwerstelg Josef Rutten, kocht op 29 mei 1878 Brouwerij de Roos in Venray. Deze brouwerij stamde uit de 17e eeuw en was gevestigd aan de Eind D9 in Venray.

Uit Valkenburg

Na het overlijden van zijn grootvader in 1896 nam oom Edmund de brouwerij over. P. Kocken was de brouwer en zorgde onder andere voor het vullen van de fusten. De chauffeur van de vrachtwagen werkte ook in de flessenvullerij als hij niet onder weg was. In de zomer was er een extra knecht. De vader van Josef Rutten kwam in 1929 in de brouwerij. Josef zelf volgde een opleiding tot brouwer in zijn geboortedorp Valkenburg, bij Bierbrouwerij de Leeuw. Alvorens hij in Venray ging meehelpen in de zaak was hij nog werkzaam bij Brand in Wijlre en Wertha in Weert.

Lees ook

Standaard reclamemateriaal

De brouwerij had naast bier ook het gebruikelijke ijs voor de koeling. Er werd Lager Bier gebrouwen van 3.5% met een stamwortgehalte van 9.2%. Dit bier brouwden ze in twee soorten, namelijk licht en donker. Het lichte bier werd het meest verkocht. Ook onder de naam Peelhaas werd onder andere het Pilsener en Muchener Bier van 5% gebrouwen. Het bier werd gebotteld in de flessentapperij die zich aan de overkant van de brouwerij bevond. Voor de oorlog gebruikte men houten fusten en beugelflessen van 3/4e en 1/3e liter en werden getransporteerd in lage houten kratten. De etiketten werden er met de hand opgeplakt. Na de oorlog werd er gebruik gemaakt van hoge kratten met kroonkurkflessen die machinaal van etiketten werden voorzien. Er werd standaard reclamemateriaal gebruikt zoals viltjes, kartonnen bordjes, glazen spiegels, posters maar geen glazen. De produktie lag op ongeveer 3000 hectoliter per jaar.Het afzetgebied betrof niet alleen Venray met haar kerkdorpen, maar ook Overloon, Oploo, Horst en Meerlo. Het bier werd voor 1930 rondgebracht met paard en wagen en daarna kwam er een vrachtwagen.

Oorlogsjaren

In 1943 werd een andere brouwerij in Venray, "het Klooster" door de Duitsers van de paters gevorderd. De paters moesten daardoor stoppen met brouwen en een gedeelte van de inventaris ging toen over naar Rutten.
Rutten ondervond in die tijd concurrentie van twee andere brouwerijen, namelijk Brouwerij de Gouden Leeuw van de familie Janssen in Venray en Brouwerij de Hees ofwel Brouwerij Kronenberger Bieren van de familie Vullinghs uit Sevenum.

Carnaval

Na de oorlog werd in Venray ook weer het normale leven opgepakt en dus ook weer als vanouds carnaval gevierd. Josef Rutten was ook een carnvalliefhebber pur sang en de als brouwerij deed men mee met de optocht met een wagen met daarop een bewegende peelhaas met in de ene hand een flesje bier en in de andere hand een glas. De peelhaas is sindsdien het symbool geworden voor de Venraynaren. Verder werd er in de brouwerij ook carnavalsbier gebrouwen, onder de naam Dubbele Peelhaas. Dit bier was een creatie van Josef zelf en had, in tegenstelling wat je zou verwachten, een alcoholgehalte van 8%. Het was een groot succes. In deze periode werd de naam van Brouwerij de Roos gewijzigd in Brouwerij de Peelhaas.

Sluiting

In 1948 werd het 70-jarige bestaan gevierd. Eind jaren 40 was er niet meer te concurreren tegen de grotere brouwerijen, zoals bijvoorbeeld de Drie Hoefijzers. De brouwerij sloot in 1951 haar deuren, een jaar na sluiting van Brouwerij de Gouden Leeuw. Josef Rutten nam toen de vertegenwoordiging De Drie Hoefijzers op zich, totdat in 1973 De Drie Hoefijzers opging in Allied Breweries. Josef Rutten stopte toen geheel met de activiteiten in de drankenhandel.

Cookie instellingen