Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Kasteel Croy

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Kasteel Croy

Brouwerij Kasteel Croy was een bierbrouwerij uit Aarle-Rixtel (Nederland).

Brouwerij Kasteel Croy

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Al eeuwen lang bier

Historische documenten tonen aan dat op het kasteel Croy, gelegen tussen Aarle-Rixtel en Stiphout, al eeuwenlang bier werd gebrouwen. In die tijd niets bijzonders. Het woord kastelein komt dan namelijk ook hier vandaan. In een oud document uit 1671 wordt gesproken over een vervallen brouwketel wat doet vermoeden dat er al veel eerder bier werd gebrouwen. Croy De brouwerij werd echter in 1702 opnieuw opgestart door de toenmalige kasteelheer Johan Philips van Leefdael. In 1795 werd begonnen met een aparte brouwerij op het landgoed. De toenmalige baron van Croy, Baron van der Brugghen, nodigde brouwer Cornelis Prinsen in 1803 uit om deze brouwerij te gaan leiden. Deze heeft samen met zijn zoons de brouwerij verder ontwikkeld maar kreeg pas echt faam in het begin van de 19e eeuw. In 1867 kocht Martinus Prinsen, de zoon van Cornelis Prinsen, een brouwerij in het centrum van Aarle-Rixtel. Vervolgens nam de zoon van Martinus, Henry Trudo, de brouwerij over. Diens zoon Johan nam deze brouwerij weer over. Maar aangezien de tijden zwaar werden en hoge investeringen noodzakelijk, zag hij wel in dat een kleine brouwerij geen toekomst meer bezat. Van 1931 tot 1948 maakte hij nog puddingpoeder op de brouwerij.

Lees ook

Gradus Nikkelen

Op het kasteel verscheen toen der tijd een zekere Gradus Nikkelen ten tonele, die ten zeerste bijdroeg aan het beheer van het kasteel en daardoor een vertrouweling van Freule Constance werd. Naar men beweert heeft hij deze van oorsprong protestante freule tot het katholieke geloof gebracht. Onder zijn leiding werd tot 1880 Croy bier gebrouwen.


Tientallen jaren was het bier de trots van de streek. Het had zulk een vermaardheid dat het zelfs buiten de provincie Noord-Brabant bekend was en gedronken werd, schreef pater Gerlachus van den Elsen eens in een boekje over kasteel Croy. Doch in het jaar 1867, zo schreef hij verder, kocht Prinsen een eigen brouwerij in de kom van Aarle-Rixtel, verhuisde derwaarts met geheel zijn gezin en nam alzoo, natuurlijk tegen den zin der Freule van Croy, de gehele nering met zich mede. Gradus Nikkelen, een vertrouweling van de freule, slaagde er nog een tijdlang in het Croy-bier te brouwen, maar uiteindelijk verdween het van het toneel. Maar niet voorgoed. Want zie, het Croy-bier is weer terug door Brouwerij Gradus Nikkelen.

Herstart 2004

Sinds 2004 is brouwerij Croy herstart met het brouwen van bier. De verschilende bieren worden geschonken in het resaturant van Croy en worden aangeboden bij plaatselijke verkooppunten. 
 

Cookie instellingen