Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij Gradus Nikkelen BV

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij Gradus Nikkelen BV

Brouwerij Gradus Nikkelen BV is gevestigd in Aarle-Rixtel in Nederland.

Croy brouwerij header
Croy brouwerij logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Achtergrond informatie

Historische documenten tonen aan dat op het kasteel Croy, gelegen tussen Aarle-Rixtel en Stiphout, al eeuwenlang bier werd gebrouwen. Echter in 1880 kwam hier een eind aan. Maar niet voorgoed. Want zie, het Croy-bier is weer terug.

Van landelijke kasteeldag tot Croy

Het idee voor het kasteelbier ontstond na de landelijke kastelendag, die met Pinksteren op Croy voor een recorddrukte zorgde. „We wisten al dat Croy zeg maar leefde in de regio, maar dat het zó leefde, daar keken we toch wel van op“, vertelt Franken. „Echt duizenden bezoekers verdrongen zich bijna letterlijk om hier binnen een kijkje te komen nemen.“ Naar aanleiding van de drukte sloeg Franken samen met medevennoot Bjorn Stommels aan het brainstormen en ontstond gaandeweg het idee voor een eigen biermerk. „We wilden wat kleinschaligs doen met Croy. „Belangrijke voorwaarde voor ons was, en is nog steeds, dat het bier écht van Croy moet zijn. We wilden het authentiek maken, dan lééft het ook echt.“ Om die reden viel ’buurman’ Bavaria – vanuit de zolderramen is de Lieshoutse brouwer goed te zien – af. „Zij zijn in onze ogen te groot voor dit soort initiatieven. Maar we hebben er goed over gesproken met Frans Swinkels en het heeft onze goede relatie met Bavaria hopelijk niet geschaad.“

Croy sinds 2004

Sedert 2004 wordt er weer Croy-bier verkocht, onder de naam Croy Dubbel. Als vanouds wordt het gebrouwen met biologische gerst, hop en water van Croy. Het vroegere recept is wel enigszins aangepast aan de smaak van onze tijd. Nu onder leiding van Jan Franken en Björn Stommels, die sinds de landelijke kastelendag het plan hadden opgevat om het Croy-bier weer op de markt te brengen. Jan Franken is directeur van het leasebedrijf Please, dat in het kasteel Croy gevestigd is. Boeren in de omgeving verbouwen gerst en hop. Het Croy bier wordt verkocht via Brouwerij Gradus Nikkelen, maar de brouwerij die het daadwerkelijk brouwt bevindt zich uiteraard niet op het landgoed Croy, maar staat in België. Het is Brouwerij van Steenberge in Ertvelde.
Een deel van de verkoopopbrengsten van Croy Dubbel komt ten goede aan het Freule Constance Fonds, dat in de geest van de vroegere freule van Croy bejaarden en kansarmen ondersteunt.
 

1 reactie

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.

Lex de Boer (gast) op 25-07-2018 om 15:09:03

L.S.,
Met plezier wil ik bij deze de cursus "Bierbrouwen voor Gevorderden" aankondigen. Wij merken dat veel bierbrouwerijen regelmatig worstelen met de controle over hun bierbrouwproces wat betreft de voorspelbaarheid van de smaak en kwaliteit van het bier. Daarom organiseren wij de Cursus "Bierbrouwen voor gevorderden". De cursus wordt gegeven in 2 aparte modules op 10 en 24 oktober en u kan zich inschrijven op de module die het meest voor u van toepassing is. Doel is om kennis en controle te krijgen over uitgangsmaterialen en gist, het brouw- en het fermentatieproces, de kwaliteit van het bier en het onderkennen van mogelijke valkuilen. De kosten van een module bedragen € 395 p.p.
Module 1 (10 oktober)
"¢ Vereisten uitgangsmaterialen: brouwwater, mout, adjunct en hop
"¢ Mouten en eesten
"¢ Uiteenzetting van de achtergronden van de kritische stappen bij het brouwen.
"¢ Veel voorkomende problemen en oplossingen.
Module 2 (24 oktober)
"¢ Gist, typen gist en gistfysiologie
"¢ Gist management en fermentatie
"¢ Bierkwaliteit en bieranalyses
"¢ Microbiële infecties en verontreinigingen, hygiëne
"¢ Veel voorkomende problemen en oplossingen.
Wanneer u geïnteresseerd bent sturen wij graag nadere informatie toe. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Lex de Boer via l.deboer@agrocontrol.nl. Wij zien uw reactie graag tegemoet.
Met vriendelijke groet,
Dr. L. (Lex) de Boer

Zie meer reacties

Zie minder reacties