Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Godschalx Brouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Godschalx Brouwerij

Godschalx Brouwerij was een bierbrouwerij uit Berlicum (Nederland).

Godschalx Brouwerij

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Privilege

In Berlicum mocht lange tijd geen bier worden gebrouwen omdat de stad Den Bosch dit privilege bezat ('tot een uur gaans buiten de stad'). Dit privilege verviel in 1798 waarna Antonius Henricus (1765-1849), een kleinzoon van de eerste Milrooise brouwer uit het geslacht Godschalx, naar Berlicum verhuist om daar rond 1830 op eigen grond een nieuwe brouwerij te bouwen.

Godschalx's

De brouwerij, genaamd De Zwaan, werd gebouwd bij de splitsing van de huidige Hoogstraat met de Veedijk. De brouwer gaat in een kort hiervoor geërfd pand aan de overzijde van de Hoogstraat wonen. De volgende brouwer is Lambertus Antonius Godschalx (1806-1879), tevens burgemeester van Berlicum. Lambertus was ongehuwd, vandaar dat zijn neef Henricus uit Empel de brouwerij moest voortzetten om het bedrijf binnen de familie te houden. Henricus Christianus Godschalx (1837-1905) geboren te Empel, zoon van een burgemeester van Empel, bouwde in 1890 bij de brouwerij een mouterij en het jaar later een ijs- en vrieskelder. In 1894 werd hier nog een ruime schuur voor opslag aan toegevoegd. Het filtreren van de wort geschiedde anders dan de meeste brouwerijen echter is deze filterwijze gangbaarder in Frankrijk en Belgie. Johannes Mathias Corstianus Godschalx (1866-1950) geboren en getogen in Berlicum breidde de brouwerij sterk uit. Zo besloot hij in 1907 tot de aanschaf van een stoomketel.

Lees ook

De volgende brouwer van Godschalx Brouwerij was Henricus Johannes Corstianus Lambertus Godschalx (1903-1950) uit Berlicum en gehuwd met Maria van Poppel (dochter van een brouwer in Gilze). Hij was de oudste zoon van Johannes Mathias Corstianus Godschalx die brouwer en landbouwer was. Sinds 1921 hielp hij zijn vader in de brouwerij: de Firma J.M.C. Godschalx. In de twintiger jaren doorliep hij een stage bij de Dortmunder Union brouwerijen gedurende de minder drukke wintermaanden. Op 27 februari 1926 behaalde hij het brouwersdiploma aan de brouwerij-academie in Munchen.

Limonade

Gedurende de WOII was het moeilijk om aan gerst en mout te komen. In die tijd werd er dun bier gebrouwen, ook wel champagnepils genoemd. Het bevatte geen alcohol daar het gebrouwen werd zonder het gistingsproces. Het was een soort limonade met de kleur van bier. De limonadesoorten werden na de WOII uitgebreid en droegen de naam 'Swanny'. Ook ontstond toen de Quick-Up groep. De groep bestond uit Brouwerij de Kroon uit Oirschot en Brouwerij Godschalx. Het was de bedoeling om gezamenlijk een produkt op de markt te brengen dat op Seven Up leek: Quick Up.

Wel de kennis, toch geen brouwer

Hoewel Jan Godschalx (1945), zoon van Henricus Johannes Corstianus Lambertus Godschalx, de opleiding tot brouwerij-ingenieur aan de universiteit van Gent afrondde, verschillende stages doorliep bij brouwerijen in Duitsland en Frankrijk, een studie bedrijfseconomie voltooide aan de universiteit van leuven besloot hij desalniettemin om niet de volgende brouwer te worden. Het produktie-gedeelte werd in december 1969 afgestoten aan Bavaria. Godschalx is echter nog altijd een zelfstandige onderneming die het brouwen heeft uitbesteed. In 1974 werd de brouwerij gesloopt.