Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bavaria | Brouwerij in Lieshout sinds 1719

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bavaria

Bavaria is een bierbrouwerij uit Lieshout (Nederland) die is opgericht in 1719. Deze brouwerij heeft 23 bieren in het assortiment.

Bavaria brouwerij
Bavaria header
Verschillende Bavaria bieren en radlers

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Biermerken van Bavaria

Bavaria heeft 23 bieren in het assortiment. Ontbreekt er een bier van deze brouwerij?

Voeg nu een bier toe van Bavaria!
 • Bavaria Pilsener - Pils - 5%

  Bavaria pils is geliefd om zijn uitzonderlijk zuivere smaak. Het bier is fris en niet zo bitter. Je proeft het graan en heeft een licht fruitig boeket en de smaak is laag in bitterheid.

 • Bavaria Glutenvrij - Pils - 5%

  Bavaria heeft glutenvrij bier gebrouwen: Bavaria Premium Pilsener Glutenvrij. Het bier heeft een frisse en fruitige smaak met subtiele hoppige tonen. Het bier bevat 5% alcohol en tot stand gekomen door een samenwerking tussen de brouwers van Bavaria en de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV).  Bavaria Premium Pilsener Glutenvrij is een helder lichtblond pils, volmout, puur natuur en bevat niets dan natuurlijk mineraalwater, gerstemout en hop. 

 • Bavaria 8.6 Original - Lager - 8,6%

  Bavaria 8.6 heeft een zoete en moutige smaak. 8.6 is een zware lager die in Nederland in blikken van 50cl wordt verkocht.

 • Bavaria 0.0% Wit - Wit - 0%

  Bavaria 0.0% Wit heeft een fruitige en zoete smaak.

 • Bavaria 0.0% IPA - India Pale Ale - 0%

  Bavaria 0.0% IPA is een alcoholvrije India Pale Ale. Het is een smaakvol 0.0% bier met een fris en hoppig karakter. Bavaria 0.0% IPA is gebrouwen met vier unieke hopsoorten - die zorgen voor een subtiele bittere smaak - en aroma’s waarin tropisch fruit en citrus goed herkenbaar zijn.

 • Bavaria Extreme 8.6 - Lager - 10,5%

  Bavaria Extreme 8.6 heeft volle smaken van rijp fruit en een bier smaak, die zeer dominant is. Het heeft geuren van steenfruit en vers gemaaid gras. Ondanks het hoge alcoholpercentage is Bavaria Extreme 8.6 een goed doordrinkbaar, zacht en soepel bier. 

 • Bavaria 0.0% Fruity Rosé - Rosé - 0%

  Bavaria 0.0% Fruity Rosé is een fris alcoholvrij rosébier , gebrouwen volgens een uniek recept met natuurlijk mineraalwater uit eigen bron. Het heeft een verrassende twist van rode vruchten en de combinatie van frambozen, kersen en bosbessen maakt het een fruitig, fris alcoholvrij bier met een lichtzoete en fruitige afdronk. De framboos is de duidelijkste smaak, die fris tot uiting komt. De combinatie van frambozen, kersen en bosbessen geeft 0.0% Fruity Rosé juist die intense fruitige smaak waar je zomers van blijft genieten.

 • Bavaria 0.0% - Pils - 0%

  Bavaria 0.0% heeft een licht moutige, maar zeer verfrissende pilssmaak. Dit alcoholvrij pils onderscheidt zich van de andere alcoholvrije pilseners door de stabiele schuimkraag en het frisse, licht hoppige karakter.

Achtergrond informatie

De Bavaria brouwerij in Lieshout valt onder Royal Swinkels Family Brewers. Deze naam werd in juni 2018 aangenomen om beter herkenbaar te zijn als eigenaar van alle (inter)nationale biermerken van het concern. Tot dat moment vielen de verschillende biermerken onder de naam Bavaria N.V.

Historie

In de zeventiende eeuw telt elk dorp op het Brabantse platteland wel één of meer kleine brouwerijen. Lieshout telt er drie. Eén van die brouwerijen is gelegen aan de Kerkdijk. Vanaf het moment dat Brigitta Morees, dochter van de eigenaren, in 1764 trouwt met Ambrosius Swinkels, zijn de brouwerij aan de Kerkdijk en onze familienaam onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Vanaf 1764 Swinkels

De brouwerij is een van de oudste van Nederland. Van 1680 tot 1773 waren aan deze brouwerij de familienamen Vereijcken, Van Moorsel en Morees verbonden. In 1719 was deze eigendom van Laurentius Moorees en de brouwerij stond bekend als De Kerkdijk, vernoemd naar de straat waaraan de deze was gelegen. Sinds 1764 is de brouwerij in het bezit van de familie Swinkels, die afstamt van de schoonzoon van Moorees.

De kleinschalige brouwerijen verdwenen in de loop der jaren geleidelijk maar Brouwerij de Kerkdijk overleefde en groeide. In die jaren werd aan uitbreiding van de afzet gewerkt waarbij men vanaf 1890 zelfs tot al Helmond doordrong.

De aanleg van het Wilhelminakanaal door Lieshout in 1918 zorgde eveneens voor extra groei. Ook als aanvoerroute van grondstoffen bewees hij zijn meerwaarde. Ironisch genoeg zorgde de grondstoffenschaarste tijdens de Eerste Wereldoorlog voor een stevige basis omdat vele kleinere bouwerij het hoofd hierdoor niet boven water konden houden.

Familietraditie

In 1925 richtten de drie gebroeders Frans, Piet en Jan Swinkels de firma 'Gebroeders Swinkels' op. Voor de brouwerij werd de naam Bavaria gekozen, een verwijzing naar het 'Beiersch bier', 

pilsenerbier toen vaak werd genoemd. Het in 1926 van kracht geworden Bierbesluit gaf Bavaria

Lees ook

een concurrentievoordeel waardoor geleidelijk aan het afzetgebied vergroot kon worden tot plaatsen buiten Noord-Brabant. In 1934 werd het eerste flessenbier geleverd door Bavaria. Sinds 1934 beschikt Bavaria over een eigen mouterij, die ook aan anderen brouwers levert. De brouwerij groeide snel, maar de omzet stortte in gedurende en vlak na de Tweede Wereldoorlog waarna weer herstel in trad.

Bavaria voormalige logo

Vanaf 1955 verkocht Bavaria ook frisdrank onder de naam 3-Es, een verwijzing naar de drie gebroeders Swinkels die op dat moment de directie vormden. Vanaf 1978 levert Bavaria een alcoholvrij bier dat vooral in islamitische landen zeer veel wordt verkocht omdat tijdens het brouwproces geen alcohol ontstaat, waar andere brouwers de alcohol onttrekken tijdens het brouwproces. In de jaren '90 van de twintigste eeuw steeg de productiecapaciteit zeer snel. 

Bavaria logo

Het logo en de uitingen van Bavaria zoals we het nu kennen dateren van 2019. In dat jaar vierde de brouwerij uit Lieshout haar 300-jarig bestaan en dit werd mede gevierd met een nieuw design en uitstraling. Zo werd onder andere de nieuwe Bavaria bierfles geïntroduceerd en kregen alle verpakkingen een nieuwe uitstraling.

Bavaria logo tussen 2009 en 2019 Daarvoor introduceerde Bavaria in 2009 voor het laatst een nieuwe huisstijl, waarbij alle uitingen van Bavaria aangepast werden. De toegepaste huisstijl in 2009 betekende ook de introductie van het nieuwe logo: een kompas met de ‘S’ van Swinkels die naar de oorsprong wijst: het zuiden.

Naast nieuwe etiketten en logo's werden destijds ook de kratjes compleet gerestyled, de viltjes, glazen, lichtreclame, enz, alles met een prominente rol voor de kleur blauw.

Overnames door Bavaria

Bavaria heeft 3 overnames gedaan. De eerste overname door Bavaria werd gedaan in 1969 (Godschalx Brouwerij) en de laatste in 2004 (Bavaria Brau). Bekijk hieronder de lijst met alle overnames door Bavaria.

Bavaria in het nieuws

Producten van Bavaria

Bekijk alle producten van Bavaria die op dit moment te koop zijn.

Cookie instellingen