Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij De Kroon

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij De Kroon

Bierbrouwerij De Kroon was een bierbrouwerij uit Oirschot (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Croon met een K

De grond aan de Koestraat waarop de brouwerij zou verrijzen was in 1659 in handen van Jan van Elmpt, die gelegenheidsbrouwer was. Een dergelijke brouwer tapte zijn zelfgebrouwen bier in de herberg die hij bezat. In 1672 verkocht hij een deel van de grond aan Arnold Fey, die woonde in het Hof van Solms, dat naast deze grond was gelegen. De grond werd in 1675 overgenomen door Jans schoonzoon Jan Aerts van Croonenborch, die er een huis bouwde. Zijn broer Daniel Aerts van Croonenborch was eveneens gelegenheidsbrouwer. Toen beide broers de brouwerij van Jan overnamen, verkochten ze de grond en het huisje aan wijnhandelaar Adriaan van Riethoven, die er een fraai woonhuis met bedrijfsruimte bouwde dat in 1682 gereed kwam en ook nu nog bestaat. In 1699 werd het huis verkocht aan Gerit van Heumen, en het is daarna, soms via de vrouwelijke lijn, in de familie gebleven. Vermoedelijk is de bedrijfsruimte steeds als brouwerij in gebruik geweest. Een der dochters trouwde in 1730 met Cornelis Dieliszoon de Croon, die het bedrijf in 1777 op zijn naam kreeg. Omstreeks deze tijd werd de C door een K vervangen en sprak men van De Kroon.

En toen waren er nog twee

Het aantal Oirschotse brouwers bedroeg ooit acht, waarvan er in 1900 nog vier over waren en in 1916 nog slechts twee. De nog enige concurrerende brouwer was Anthonie Somers van hotel-restaurant De Zwaan. Tijdens de eerste wereldoorlog wist Gerard de Kroon zijn in Oirschot enig overgebleven concurrent over te nemen. Op 18 januari 1916 sloot hij een overeenkomst met Anthonie Somers, eigenaar en exploitant van Hotel-café-restaurant-Brouwerij de Zwaan, waarbij Somers beloofde ten behoeve van Gerard de Kroon per 1 maart 1916 zijn brouwerij stop te zetten en zijn bierafnemers aan De Kroon af te staan. Daartegenover zegde De Kroon aan Somers toe om hem vanaf die datum gedurende vijf jaar per maand fl. 12,50 uit te betalen, betaalbaar per half jaar met fl. 75,-. Deze betaling zou echter vervallen bij overlijden van Somers en wanneer zich een andere brouwer in Oirschot zou vestigen. Nu stierf Anthonie Somers reeds in februari 1916, zodat De Kroon een uiterst voordelige overname gerealiseerd had.

Brouwerij de Doornboom

Van de kinderen van Gerard de Kroon kwamen twee jongere zonen elders in het brouwerijbedrijf terecht en namen twee oudere, Louis en Ad, het Oirschotse bedrijf over. Door het huwelijk van Ad kwam tevens Brouwerij Doornboom in Middelbeers bij het Oirschotse bedrijf. De boerderij en mouterij, die aanvankelijk naast de brouwerij werden geëxploiteerd, werden beëindigd om zich volledig op het bier brouwen te richten. De leiding werd verdeeld tussen Louis als technisch en Ad als commerciëel directeur. In Middelbeers werd de bottelarij en de limonadefabriek ondergebracht, terwijl het brouwen en afvullen der vaten in Oirschot bleef. In de jaren zeventig droegen Louis en Ad de leiding in dezelfde kwaliteiten over aan hun zonen Gerard en Mathieu.

Lees ook

Overnamen

In 1996 werd Brouwerij de Kroon voor de helft overgenomen door Bavaria uit het naburige Lieshout. Oorspronkelijk was de bedoeling om gezamenlijk sterker te staan en investeringskosten te kunnen dragen, maar in 1999 kwam de brouwerij geheel in handen van Bavaria. Er waren toen 20 medewerkers in dienst. De productie werd overgebracht naar Brouwerij de Koningshoeven te Berkel-Enschot. De Oirschotse brouwerij werd in 2002 gesloten, waarmee een einde kwam aan een lange traditie.

Oirschot Bier

De voormalig directeur, Gerard de Kroon, startte enige maanden later de Brouwerij Oirschots Bier in hetzelfde pand. Dit is tegenwoordig een kleine museumbrouwerij. Het merk Kroonbier mocht echter niet meer worden gevoerd. Het tegenwoordig gebrouwen Oirschots Bier kan alleen door bezoekers worden gekocht.

Naam Kroon Bier anno 2017

Kroon is anno 2017 een zelfstandig onderdeel van Bavaria. Kroon bier fusten zijn online te bestellen. Kroon bier werkt samen met een externe logistiek dienstverlener om de fusten direct af te leveren bij haar klanten.

Het pand wordt gebruikt door Brouwerij Vandeoirsprong.

Cookie instellingen