Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij De Kroon

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij De Kroon

Bierbrouwerij De Kroon was een bierbrouwerij uit Oirschot (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

De keuken

De eerste brouwactiviteiten van brouwmeester Jan Martens vonden plaats in 1993, zoals bij velen, in de keuken van zijn woonhuis. Met zijn compagnon Angelo Tielen werd er telkens 10 liter bier gebrouwen. Dit werd echter snel uitgebreid tot 50 liter. Hierna werd er gebrouwen bij Brouwerij de Zon in Schaijk.

Inbraak

In 1994 gingen Angelo Tielen en Jan Martens ieder hun eigen weg. Jan Martens vond een nieuwe partner in de persoon van Jan Koenders en zij kregen de beschikking over een oud woonhuis, in de Burgemeester Buskensstraat in Uden. Maar er werd nog steeds uitgekeken naar een betere lokatie die eind 1996 werd gevonden in Volkel (Gemeente Uden): de Antoniusstraat 20. De verhuizing koste ongeveer 20.000 gulden. Toen het geld bijna bijelkaar was, trok Jan Koenders zich terug en eiste zijn deel op. Aart Martens, de broer van de brouwmeester, nam zijn taken over. Minder leuk nieuws was dat er meerdere malen werd ingebroken in de brouwerij. Inbrekers namen o.a. 3 lagertanks van elks 250 liter mee en diverse kleine spullen.

Certificaten

Jan Martens en zijn broer besloten certificaten uit te geven om geld bijeen te krijgen voor een nieuw beter onderkomen. Na vier jaar kon de sponsor zijn geld terug vorderen. Ze betrokken een nieuw pand. Een bestaande loods waarvan 4 x 14 meter bestemd was voor de brouwerij. De jaarcapaciteit bedroeg 5.000 liter. Op 15 juni 1998 opende de brouwerij haar deuren na 16 maanden, met name door financiële perikelen, uit de running te zijn geweest. Er moest grondig worden verbouwd om de ruimte geschikt te maken voor een brouwerij. De brouwerij bestond uit een lagerruimte, een gistkamer, een brouwgedeelte en een keuken die ook dienst doet als een laboratorium, een opslagruimte en een proeflokaal. In de lagerruimte stonden vijf lagertanks en in de gistkamer stond een gistbak van 700 liter die uitgebreid zou worden naar 2000 liter.

Lees ook

Sluiten deuren

De gerst wordt afgenomen van Bavaria Brouwerij uit Lieshout en de hop van Farma Import uit België. De flessen werden gespoeld in een flessenspoelbedrijf in Wanroy. In 1999 bedroeg de jaarproduktie 56 hl.

Per 1 januari 2001 trok Aart Martens zich terug uit de brouwerij. De brouwerij sloot de laatste dag in 2001 definitief haar deuren. De brouwinstallatie werd verkocht aan Nico Derks en Joscha Schoots om er op het eiland Texel Brouwerij de Boei te beginnen. De klandizie van de brouwerij werd overgenomen door de Maasland Brouwerij. Als hobby brouwde Jan Martens nog wel enige brouwsels met behulp van de brouwinstallatie van Walhalla.

Toch weer mobiel

In de loop van 2003 nam Jan Martens de roerstok toch weer ter hand. Niet meer in een eigen brouwerij maar hij maakte gebruik van de brouwfaciliteiten van de Maasland Brouwerij. In 2005 werkte Jan Martens samen met Frans Schamp van de Maasland Brouwerij aan het opzetten van een mobiele brouwerij. Het wordt een verplaatsbare brouwinstallatie met een maisketel, een filterbak, een opvangbak voor de wort, een pomp en een kookketel van 100 liter. Het is de bedoeling de brouwinstallatie te kunnen koppelen aan een tapinstallatie. De mobiele brouwerij is eind november 2005 een feit.

Op 24 september 2010 was Maasland brouwerij helaas gesloten. Jantjes Bieren worden daar niet meer gebrouwen. De brouwer is op zoek naar een andere brouwerij om zijn bieren te kunnen brouwen. Voorlopig worden de bieren nu door collega brouwerijen St. Servattumus en Huisbrouwerij Mieghelm gemaakt.

Doorstart

Jantjes bieren heeft vrij snel een doorstart gemaakt en laat zijn bieren voorlopig nog steeds brouwen bij St. Servattumus.
Als alles in orde is bij het koffiehuys "de Mood" dan hoopt men daarna een kleine brouwerij alhier te vestigen, waar hij zijn bieren kan gaan brouwen en de eigenaar van het koffiehuys het brouwen te leren. Hierna zal de oorspronkelijke brouwer van Jantjes Bieren zich langzaam terug trekken.
en zij de bieren gaan overnemen.
Vorige week is mijn website gehackt en er zijn virussen erop gezet en deze is door "mijn DOMEIN" van het net gehaald, en degene die mijn website gemaakt heeft
die doet het niet meer, dus er is helaas ook geen kopie daarvan meer.  ik moet t.z.t. een nieuwe site gaan maken maar dat wil ik van de winter gaan doen.
Hopelijk heb ik je voorlopig voldoende geinformeerd en zal vanavond naar de linken kijken die je me heeft toegezonden.
 

Cookie instellingen