Brouwerij De Zwaan Leende was een bierbrouwerij uit Leende (Nederland).
Type brouwerij
Productiebrouwerij
Actief
Nee, in 1926 gesloten (111 jaar actief geweest)
Straat
0
Plaats
Provincie
Land
Bekend gebleven is het bezoek dat brouwer Willem Maas op 10 augustus 1843 kreeg. Ongeveer 2.000 Belgische soldaten naar Leende waren gekomen. Zij staken de Belgische vlag op de kerktoren en haalden bij Willem Maas al het bier uit de kelder en dat deze soldaten zelf op mestkarren naar hun legerplaats bij Boschhoven trokken en daar uitdronken.
Na 31 jaren trouwe dienst werd de brouwersknecht opgevolgd door Meijl Judocuszoon. Hij werd zelfs ingewijd in de geheimen van het bierbrouwen, op voorwaarde dat hij het niemand verder zou leren. Later brouwde hij evenwel in het klooster van de Minderbroeders in Weert en Megen het beste bier van de kloosterboerderij.
Toen Christiaan naar Leende kwam was hij zo kapitaalkrachtig dat hij in het gehucht Oostrik grote stukken grond kocht om te ontginnen. Op de Molenschut (naar Sterksel toe) nam hij grote ontginningen ter hand en bezat hij 19 stuks rundvee, voor die tijd veel. Christiaan Godschalx was ook gemeenteraadslid en wethouder in Leende. Hij hoorde tot de notabelen van het dorp.
Zelf trouwde Christiaan in 1909 met Maria Strijbosch (1886-1919), een dochter van Petrus A. Strijbosch (burgemeester van Heeze) en Goverdina Deelen. Christiaans vrouw overleed al op 32-jarige leeftijd, kort na de geboorte van haar jongste kind Harrie (1919-1996), als gevolg van een hartstilstand. Uiteraard drukte dit overlijden een zware stempel op het gezin Godschalkx. Dat gezin bestond uit vier kinderen: Titie, Piet (1913-1975), Goverdina en Harrie. Deze gingen daarna in België naar de kostschool.
Op de brouwerij in Leende kwam Stoombierbrouwerij de Zwaan te staan. De zwaan, die erop geschilderd was, wees met zijn kop in de richting van Heeze.
In 1917 en 1927 kreeg hij een hinderwetvergunning om met een groentedrogerij te beginnen die gevestigd werd op de droogzolders van de brouwerij. Door de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) ontstond namelijk een groot gebrek aan grondstoffen om bier te brouwen. En om toch brood op de plank te krijgen begon Godschalx met het drogen van groenten en uien. Ironisch genoeg was het leger de grootste afnemer. Op beperkte schaal werd ook surrogaatbier gebrouwen, van zoete siroop, water en koolzuur. Dat werd verkocht als champagnepils.
Op 30 november 1918 werd een deel van de drogerij door brand verwoest maar begin 1919 kon men weer aan de slag. De hinderwetvergunning was door de brand echter niet meer geldig. De gemeente gelastte de werkzaamheden te staken. In 1926 is het brouwen opgehouden in Leende. Daaraan lagen twee oorzaken ten grondslag. Enerzijds de komst van de laaggistende bieren. Daar kon een kleine brouwerij niet tegen concurreren, het zou teveel investeringen gevergd hebben. Aan de andere kant was het faillissement van ontginningsmaatschappij Sterksel er debet aan. Ook Godschalx werd daarin meegesleurd. Hij verloor daarin zijn geinvesteerde kapitaal.
Later is Godschalx Bavaria Bieren uit Lieshout gaan verkopen (groothandel). Harrie Godschalx voerde een slijterij, die door zijn zoon Hans werd voortgezet. Hans had eveneens een groothandel in bieren, namelijk voor De Leeuw in Valkenburg.
Als horecabedrijf stopte het Brouwershuis eind 2003 te bestaan. Het gebouw is sindsdien
Het brouwershuis in Leende is gekocht door woningstichting wocom. Stichting de Schakel is gevestigd in het brouwershuis. Het is een stichting waarin mensen met en zonder verstandelijke handicap te samen wonen.