Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij Bourgogne Kruis

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij Bourgogne Kruis

Bierbrouwerij Bourgogne Kruis was een bierbrouwerij uit Oud Gastel (Nederland). Deze brouwerij had 2 bieren in het assortiment.

Bourgogne Kruis Aviator Logo
Bourgogne Kruis Gold Logo
Bourgogne Kruis Aviator

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

Petrus Mastboom (1746-1820)
De ouders van Petrus bezaten de grootste bierbrouwerij van Wouw. Petrus zelf kocht in 1774 de Bierbrouwerij Het Bourgondisch Kruis in Oud Gastel en vond er ook een echtgenote. Hij behoorde meteen tot de notabelen; hij wordt enkele malen vermeld op schepen in Oud Gastel.

Johannes Mastboom (1785-1862)
Johannes bracht het nog verder dan Petrus. Ook hij was bierbrouwer, maar de laatste tien jaar van zijn leven was hij burgemeester van Oud Gastel. Zijn broers behoorden ook tot de notabelen. Een broer bezat een bierbrouwerij in Oudenbosch.

Henricus Mastboom (1834-1887)

Lees ook

Petrus Mastboom (1819-1896)
Petrus was de oudere broer van Henricus en zette de brouwerij voort. Diens woonhuis en het bedrijf stonden aan de Dorpstraat 46. Petrus Mastboom was de enige van de negen kinderen die voor nageslacht zorgde. Dat deed hij goed: uit twee huwelijken werden zes kinderen geboren. Zijn eerste vrouw kwam uit Roosendaal, de tweede uit Baarle-Nassau. Toen zoon Gerardus (uit het eerste huwelijk) in 1874 trouwde, liet zijn vader voor zichzelf, zijn tweede echtgenote Adriana Gillis en hun drie jonge kinderen op de plaats van de moestuin naast de brouwerij een nieuw huis bouwen: het huidige pand Dorpsstraat 44.

Antonius Mastboom (1868-1954)
De omvang van het familiefortuin van de Mastbomen valt enigszins af te leiden uit de Gastelse ranglijst van belastingbetalers. ln 1896 waren de hoogst aangeslagenen burgemeester De Bie, dokter Dautzenberg en de beide bierbrouwers vader Petrus en zoon Gerardus Mastboom. Het brouwen van bier was eeuwenlang een winstgevend bedrijf geweest, maar omstreeks 1900 keerde het tij. Van de 207 brouwerijen die Noord-Brabant toen telde, waren er in 1930 nog maar 23 in bedrijf.
Een zoon van Gerardus schakelde nog over op het drogen van groente, maar in 1922 sloot hij definitief de poort van Het Bourgondisch Kruis en vertrok met zijn gezin naar Roosendaal. Met de sluiting van de brouwerij eindigde de ambachtelijke activiteit van de familie.

Oude fles

De oude stenen fles van Bourgonge Kruis bier

Oude stenen fles Oude stenen fles 2

Cookie instellingen