Bierbrouwerij De Wereld - Raamsdonk

Gegevens brouwerij
Provincie
Oude locatie brouwerij
Korte Broekstraat
Plaats
Actieve brouwerij
Nee (71 jaar geleden gestopt)
Opgericht in
Onbekend
Gestopt in
1948
Overgenomen door

Biermerken van Bierbrouwerij De Wereld - Raamsdonk

Geen biermerk bekend van Bierbrouwerij De Wereld - Raamsdonk.

Achtergrond informatie

U ziet hier een foto van bierbrouwerij De Wereld , die lag in het buurtschap Het Gat in Raamsdonk. Het Gat was aan einde van de Korte Broekstraat, vlakbij de beek De Donge.

Tot 1915 was A. van Iersel eigenaar van '''Bierbrouwerij de Wereld'''. Hierna man A.J.W. van Iersel de brouwerij over waarna hij stierf in 1935 waarna Wed. A. van Iersel tot de overname in 1950 de brouwerij runde.

Eigenaar zonder zelf te brouwen
Dat het een goed bier was kon men opmaken uit het feit dat het werd verkocht in het hele Land van Heusden een Altena. De familie De Bont was eigenaar van bierbrouwerij De Wereld. Brouwersdochter Maria de Bont (1862-1943) huwde op 3 augustus 1886 met Arnoldus W. F. van Iersel, geboren te Waalwijk in 1862. Het echtpaar kreeg 14 kinderen, waarvan slechts 7 de volwassen leeftijd bereikten. Na de dood van Arnold van Iersel in november 1919 zette zijn vrouw Maria de Bont de zaak voort. De beoogd opvolger zoon Antonius A.J. van Iersel overlijdt reeds in 1920 door een motorongeluk. De brouwerij staat bekend als Wed. A. van Iersel. Als Maria de Bont in 1943 overlijdt, neemt Ad van Iersel de zaken waar. Daar hij tevens burgemeester is in Noordwijkerhout, leidt in de praktijk bedrijfsleider Piet de Visser de brouwerij. Janes zag je daarom vrijwel nooit.

Kuiperij
De brouwerij beschikte over een op kolen gestookte ketel van zeventig hectoliter. Voor één brouwsel gebruikte men vierentwintig zakken gerst van vijftig kilo. De gist kwam uit Breda of Rotterdam, de hop uit Duitsland. Voor de oorlog werkten er een man of tien in de brouwerij en verdienden voor die tijd niet slecht met een weeklonen tot 17,50 gulden. Overwerk betaalde 20 cent per uur extra. De brouwerij had ook een eigen kuiperij, waar de houten biervaten werden gemaakt. Zat het bier in een tachtiglitervat of in de fles, dan ging het op transport. Eerst met paard en wagen, later met de vrachtauto.

Waterput slaan
Naast de nodige ingrediënten is er ook veel water nodig. Het water kwam uit de Donge, maar dat begon problemen op te leveren toen de bovenstrooms gelegen leerlooierijen in Dongen de rivier zo vervuilden dat er van het Dongewater geen drinkbaar bier meer van te brouwen was. Dus moest er een waterput gegraven worden. Goed water vond men pas op een diepte van 72 meter.

Geen vrouwen
De hele brouwerij was onderkelderd. Zelfs dat de kelders helemaal tot onder de straat doorliepen. In die kelders lagen de vaten in rekken opgeslagen, zodat het bier de vereiste drie maanden kon rijpen.
Omdat er nagisting in het vat was, werden deze niet afgesloten. In die kelders mochten geen vrouwen komen, want als vrouwen ongesteld waren, zou het bier neerslaan. Of dat waar is, weet ik niet, maar we hielden ons er wel aan."

Overname
De brouwerij heeft tot 1948 bestaan toen hij werd overgenomen door Brouwerij de Oranjeboom uit Rotterdam. Wat rest is een flink woonhuis met op de gevel de naam '''Brouwerij de Wereld'''.

Heb je aanvullende informatie over deze brouwerij of een interessante foto, contact ons.

Reactie plaatsen

Reacties worden eerst gekeurd voordat ze zichtbaar zijn.