Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Bierbrouwerij De Haan en Sleutels

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Bierbrouwerij De Haan en Sleutels

Bierbrouwerij De Haan en Sleutels was een bierbrouwerij uit Amsterdam (Nederland).

Gegevens brouwerij

Achtergrond informatie

De Haan en Sleutels brouwerij

Notabelen

De leden van de familie Rendorp, komend uit Lüneburg (Duitsland), werden pas vanaf 1640 tot het bestuur van Amsterdam toegelaten omdat zij van Lutherse origine waren. In de 18e eeuw behoorden zij echter al tot de notabelen van de stad. Pieter Rendorp (1703-1761), indertijd burgemeester van Amsterdam, was tevens eigenaar van de Brouwerij de Haan, die gesitueerd was op de hoek van de Geldersekade en de Rechtboomsloot.

Stoomlocomobielen

Begin 1858 kreeg deze brouwerij van de gebroeders Rendorp als tweede in Nederland ook een heuse stoommachine. Op dat moment waarschijnlijk de op een na grootste brouwerij van Nederland. Deze status hadden ze te danken aan dat het bier voor een belangrijk deel werd exporteerde naar Oost- en West-Indië. De Haan pakte de zaak wat groter aan en kochten als vervanging van de rosmolen een drietal stoomlocomobielen bij de Schotse firma A. Chaplin & Co. Een mobiel gebruikte de brouwerij vermoedelijk alleen voor het verhitten van water. Met de andere twee, die een vermogen hadden van respectievelijk 8 en 4 pk, werden enkele werktuigen aangedreven.

Lees ook

Literflessen

Brouwerij de Haan maakte in 1860 bekend dat zij met succes een 'roertoestel in hunne werkkuip' hadden aangebracht. Het zou hier gaan om een geheel nieuwe uitvinding die voordien nog slechts in gebruik was in Parijs en Brussel. In geen van beide steden bestond overigens een bloeiende biernijverheid. Reeds vanaf ongeveer het midden van de 19e eeuw gebruikte de Gebroeders Rendorp zware literflessen voor de export van hun bier. NB: Heineken b.v. begon pas in de jaren 1920 met bier in flessen te verkopen. Een voornaam exportgebied was de kolonie Suriname, alwaar dergelijke flessen “djogo’s” genoemd werden.

Liquideren

Bierbrouwerijen leverden vaak een hoog rendement op, maar leek dit rendement gevaar te lopen door het doen van kostbare investeringen of teruglopende verkopen, dan werd al spoedig overwogen de zaak simpelweg te liquideren. Dit gebeurde bijvoorbeeld in 1888 ook met de Brouwerijen de Haan & Sleutels van de gebroeders Rendorp.

De oorspronkelijke brouwerij werd in 1888 gesloten en vervangen door Stoombierbrouwerij de Haan & Sleutels. Na 1918 werd het vervolgens Stoombrouwerij ‘t Haantje (in handen van de Heineken brouwerij en van Van Vollenhoven) en na 1939 Bierbrouwerij ‘t Haantje. 

Haantjes Bockbier advertentie 1897

Deze advertentie uit het Haarlems Dagblad van 21 december 1897 doet vermoeden dat de brouwerij al eerder onder de naam 't Haantje opereerde (ingestuurd door Huub Kaart). 

Cookie instellingen