Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

PAUW Bierbrouwerij

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

PAUW Bierbrouwerij

PAUW Bierbrouwerij is een bierbrouwerij uit Ommen (Nederland) die is opgericht in 1996.

Pauw bier header image
pauw bier logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

  • Ketels te huur

  • Proeflokaal

  • Restaurant

  • Rondleiding

  • Winkel

Er is bij ons geen informatie bekend over biermerken van PAUW Bierbrouwerij.

Voeg nu een bier toe van PAUW Bierbrouwerij!

    Achtergrond informatie

    In 1751 had secretaris Jan Friesendorp aan het Kerkplein 4 een bierbrouwerij met de naam De Pauw. Rond 1850 werd in Ommen de laatste lokale bierbrouwerij, Bierbrouwerij de Pauw, gesloten. Hierdoor waren in de omgeving Ommen, Den Ham en Hellendoorn geen brouwerijen meer te vinden.

    Plannen in een stroomversnelling

    Beide initiatiefnemers zijn vanaf begin jaren '90 actief al thuisbrouwer en hun dagelijks brood in de Horeca-sector verdienden. Henk Smit (1956) was eigenaar van Café-Restaurant De Flater in Ommen en Café de Rechter in Steenwijk en Johan Drenth (1968) is als chef-kok actief bij Hotel-Restaurant De Zon in Ommen. Beiden volgden een brouwersopleiding in het Belgische Gent bij Professor L. van Winkel. Hier hebben zij zich verder bekwaamd in het brouwen. Na deze studie kwamen uiteraard de plannen om een brouwerij op te richten in een stroomversnelling.

    Lees ook

    Oprichting

    Op 1 december 1996 werd de brouwerij officieel opgericht en als naam voor de brouwerij werd De Pauw gekozen. Deze was toen gevestigd aan de Nieuwlandstraat in Ommen. Tijdens een gesprek met de molenaar van De Lelie bleek het mogelijk om de benodigde grondstoffen te leveren. Ook werd er gesproken over het produceren van streekproducten. Een belangrijk gewas hiervoor in de omgeving van Ommen is spelt. Spelt is een onveredelde tarwesoort die gebruikt kan worden gedurende het brouwproces.
    In 2003 kreeg de brouwerij een plekje in een ongebruikte ruimte boven Café De Flater. De installatie die men als hobby had gebruikt werd vervangen door een combinatieketel waarin men per keer 500 liter kon brouwen. Het gebrouwen bier werd voornamelijk afgeleverd in fusten voor de eigen cafés en enkele andere horeca-gelegenheden in de regio. Soms wordt er ook afgevuld op fles voor de verkoop aan toeristen. De brouwerij wordt ook tevens gebruikt voor brouwdemonstraties voor de leerlingen van horeca-opleidingen en voor educatieve presentaties.

    In andere handen

    Begin 2007 werd door drukke werkzaamheden besloten de Bierbrouwerij de Pauw b.v. en de expertise die hoort bij het brouwen van bijzondere biersoorten, over te dragen aan de gebroeders Heico en Harry Blekkenhorst, geboren Ommenaren. Johan Drenth blijft wel als brouwtechnisch adviseur nauw betrokken bij de brouwerij.
    Na een tijdelijk onderkomen in een voormalige boerderij aan de Marleseweg in Den Ham werd de brouwerij begin 2011 verhuist naar het biologisch melkveebedrijf en ijsboerderij "De Meulenhorst", tussen Den Ham en Ommen, in natuurgebied het Eerder Achterbroek. Op het boerenerf van deze schitterende locatie, bieden wij ook rondleidingen en proeverijen voor kleinere groepen aan.

    Fles en fust

    Momenteel worden vijf speciaalbieren van VOF Gebroeders Blekkenhorst geleverd in 33 cl. (met barcode), 75 cl. En 1,5 l. flessen en 20 of 30 l. fusten aan regionale horeca, middenstand, toeristenlocaties en bedrijven. Voor bijzondere gelegenheden, zoals evenementen en jubilea kunnen speciale aan uw bedrijf aangepaste gelegenheidsetiketten worden gemaakt.
    Heico en Harry Blekkenhorst zijn er trots op dat al deze zomer het heerlijk frisse Pauw’s Zomertrots-Witbier kan worden geleverd. Naast gerst- en tarwemout, hop en gist wordt ook spelt (voor de zeer zachte smaak) gebruikt evenals koriander en sinasappelschilextract.

    Cookie instellingen