Inloggen op Mijn Biernet

Geen account? Registreren

Login probleem? Reset je wachtwoord

Delen

Brouwerij de Drie Ringen

Volgen

Blijf altijd op de hoogte

Brouwerij de Drie Ringen

Brouwerij de Drie Ringen is een bierbrouwerij uit Amersfoort (Nederland) die is opgericht in 1989.

De drie ringen header image
De drie ringen logo

Gegevens brouwerij

Voorzieningen brouwerij

 • Ketels te huur

 • Proeflokaal

 • Restaurant

 • Rondleiding

 • Winkel

Er is bij ons geen informatie bekend over biermerken van Brouwerij de Drie Ringen.

Voeg nu een bier toe van Brouwerij de Drie Ringen!

  Achtergrond informatie

  Brouwerij de Drie Ringen ontleent zijn naam aan één van de brouwerijen die Amersfoort in de zeventiende eeuw rijk was aan de Korte Gracht 15-19. In 1990 opende de nieuwe Amersfoortsche Bierbrouwerij De Drie Ringen de deuren.

  Gebroeders Korthals-Altes

  In het historische hart van Amersfoort in de nabije omgeving van de Koppelpoort is Brouwerij de Drie Ringen gehuisvest. De herbergbrouwerij is gevestigd in een in 1990 gerenoveerd pand met een antieke gevelsteen met drie gouden ringen. De brouwerij opende in januari 1990. Initiatiefnemers hiervoor waren Piet de Haan en de de gebroeders Johan en Marinus Korthals-Altes, ex-directeur-eigenaren van de Amersfoortse Phoenix Brouwerij. Zij waren van mening dat de oude brouwersstad Amersfoort toch een groot gemis kende en richtten De Stichting 'De Vriendenring Der Amersfoortsche Bierbrouwerij De Drie Ringen' op. Met name laatstgenoemde heeft zich met raad en daad ingezet om er de prachtige en volledig professionele herbergbrouwerij van te maken wat hij nu is. De glazen scheidingswand maakt het mogelijk dat men de verschillende stappen van het brouwproces op de voet kan volgen.

  Financiële problemen

  In 1994 is de brouwerij in financiële problemen geraakt o.a. door de zeer geringe belangstelling van de lokale horeca-ondernemers. Van de ruim 100 drinkgelegenheden verschudden nog geen 5 procent Drie Ringen. Maar ook de regionale slijterijen en de verkoop bij de brouwerij bleef achter bij de verwachtingen. In maart 1994 kwam Piet de Haan in contact met de Walrick Halewijn, die zelf o.a. enkele horeca-gelegenheden beheerde. Vanaf mei 1994 kwam de brouwerij al onder de hoede van Walrick Halewijn en legde Piet de Haan de roerstok erbij neer.

  Naamswijziging

  In 1996 onderging de brouwerij een naamsgewijzgingd van naar Amersfoortsche Stadsbierbrouwerij de Drie Ringen. De brouwerij is tevens als proeflokaal geopend. Het is ook mogelijk om bij de brouwerij bier- of geschenkverpakkingen te kopen of de ruimte te huren voor een receptie, lezing etc.
  Begin 2002 nam Gerrit Hammink de roerstok over van Walrick Halewijn. Eerder al, in 1998, volgde Corry Derks Walrick Halewijn op als directielid. In 2003 hanteerde Corrie Derks en Cor Brons de roerstok.

  Verbouwing

  Na een grondige verbouwing in 2007 van een paar maanden is proeflokaal De Drie Ringen op de Kleine Spui in Amersfoort sinds kort weer open. De muren zijn opnieuw geverfd, er ligt een nieuwe houten vloer en het brouwhuis is verplaatst om meer ruimte in het proeflokaal te creëren.
  De kookketels zijn verplaatst, daarom is nu ook de gistkamer te bekijken voor bezoekers. Omdat de ketels waren verplaatst en er een nieuwe slingerton tussen zit, moest de receptuur van het bier ook worden aangepast. Bierbrouwerij de Drie Ringen maakt Amersfoorts Blond, Amersfoorts Wit, Bokbier, Lentebier, en de wat zwaardere Vuurvogel en Tripel. Dat bier wordt onder andere geleverd aan de horeca en het gemeentehuis in Amersfoort en Utrecht.
  In 2007 werd er per week door brouwer Cor Brons 1.000 liter bier gebrouwen. Het leeuwendeel wordt afgevuld op fust en een klein deel op 75 cl. flessen. Het bier van De Drie Ringen was in 2007 verkrijgbaar in 12 horeca-gelegenheden in Amersfoort. Het bier dat verkocht wordt in 33 cl. flesjes wordt gebrouwen bij de Belgische Proefbrouwerij in Lochristie.

  Lees ook

  Stadsbrouwerij te koop

  De eerste vraag die in mij op kwam: Waarom zou je in deze tijd je brouwerij verkopen? Speciaalbier groeit als nooit tevoren en na alle investeringen die de kleine brouwers de afgelopen jaren hebben gedaan is het nu juist een kwestie van oogsten. In het Algemeen Dagblad vertelt directeur Walrick Halewijn dat hij het tijd vindt voor nieuwe uitdaging. Een mogelijke koper is al aan het nadenken. Voormalig kroegbaas en kunstschilder Gert van Reenen heeft altijd al een oogje gehad om bierbrouwerij De Drie Ringen. Er is nog niets definitief, alles moet nog op papier gezet worden maar de wil is er duidelijk wel.

  Bierbrouwer Cor Brons Stopt

  Cor Brons, brouwer van brouwerij de Drie Ringen, stopt definitief met bierbrouwen. Na schatting heeft hij rond de 40.000 liter bier gebrouwen.
  Cor Brons heeft achttien jaar lang bier gebrouwen voor de brouwerij. De brouwer is nu 68 jaar en vind dit een mooie leeftijd om te stoppen. "Ik ga dit vreselijk missen. Aan de andere kant krijg ik nu meer vrij tijd" aldus Brons. 

  Het brouwen van bier zwaar werk. Geestelijk, omdat je constant je kop erbij moet houden. Eén fout en het brouwsel is misluk. En lichamelijk, een zak mout weegt al snel rond de 25 kilo.

  Brons verdwijnt niet helemaal uit beeld. Hij wil verder gaan als adviseur en een klein handje helpen. Verder zal hij altijd thuis door blijven brouwen!

  Cookie instellingen